Skip to content
Economie

Ce țări au câștigat sau au pierdut bani de când au adoptat moneda euro

Inquam Photos / Octav Ganea

Moneda Euro nu a adus câștiguri tuturor statelor care au adoptat-o. Italia a pierdut 4,3 trilioane, în timp ce Germania este marele câștigător cu 1,89 trilioane de Euro în plus. Moneda Euro a fost introdusă la 1 ianuarie 1999, în mod virtual, iar de la 1 ianuarie 2002 a fost pusă în circulație. În 2020 este folosită în 19 state din Uniunea Europeană.

Bulgaria are planuri mari în privința monedei europene și ar putea adera la zona euro din 2023, după anunțul făcut de directorul FMI Kristalina Georgievav. Diferența dintre România și Bulgaria este aceea că leva – moneda națională a bulgarilor – a fost legată în mod direct de marca germană, iar acum este legată de moneda Euro, ceea ce îi ajută să faciliteze trecerea de la leva la Euro. Bulgarii nu și-au stabilit niciodată un termen oficial pentru intrarea în Euro, însă de-a lungul anilor au făcut mari progrese pentru a se apropia de acest obiectiv.

Statisticile privind câștigurile și pierderile înregistrate după adoptarea monedei europene ar trebui să fie analizate cu atenție de guvernul de la Sofia. Moneda Euro este un pariu riscant, nu asigură un câștig statelor membre.

Raportul realizat de Centre for European Policy (click aici) arată că Germania a câștigat aproape 1,9 trilioane de Euro de când a trecut la moneda europeană, în timp ce Italia a pierdut peste 4,3 trilioane de Euro.

Olanda este un alt stat care a câștigat, în perioada 1999-2017, circa 346 miliarde de Euro, iar Franța a pierdut 3,5 trilioane de Euro. Grecia – un stat măcinat de criza economică ce a început în 2009 – a avut un rezultat surprinzător de când a adoptat moneda europeană, reușind să câștige 2 miliarde de Euro. Grecia a adoptat moneda Euro în anul 2001, cu doi ani mai târziu decât Germania, Franța sau Italia.

Spania (-224 miliarde de Euro), Belgia (-69 de miliarde de Euro) și Portugalia (-424 miliarde de Euro) sunt alte state care au înregistrat pierderi de când au adoptat moneda europeană.

Cele mai mari probleme pentru Italia și Franța, care au dus la aceste pierderi, sunt legate de competitivitate. Nu au mai reușit să fie competitive în zona euro și au pierdut avantajul devalorizării monedei naționale, arată raportul CEP. Înainte de adoptarea monedei Euro, ambele state devalorizau moneda națională pentru a fi competitive pe piața internațională.

Pierderile sunt uriașe pentru aceste state dacă ne uităm la faptul că în 2018 Italia a avut un PIB de 2 trilioane și Franța de 2,7 trilioane de Euro, potrivit datelor Băncii Mondiale. Nu degeaba în Italia și Franța există mai multe voci eurosceptice în politică, unii chiar insistând că ar trebui să părăsească zona euro. În același timp, Marea Britanie n-a adoptat niciodată moneda europeană, chiar dacă a fost un membru puternic în Uniunea Europeană.

Dacă Italia și Franța au pierdut în fiecare an, Grecia a început să piardă din 2011 de când criza economică s-a extins în toată Europa. În perioada 2001-2010, Grecia a câștigat în fiecare an, apoi a pierdut în câțiva ani aproape tot ce a câștigat. Tabelul prezent mai jos reprezintă câștigurile și pierderile înregistrate de Grecia la PIB-ul pe cap de locuitor.

Spania a avut și ea câțiva ani de creștere, urmați de o prăbușire bruscă. În perioada 1999-2010, Spania a câștigat în fiecare an, chiar dacă nu erau sume impresionante. Din 2011 a început să se prăbușească și să piardă mii de Euro din PIB-ul pe cap de locuitor.

Se poate spune că în momentul în care s-a trecut la Euro, economiile Franței și Italiei nu au fost pregătite pentru o competiție europeană, chiar dacă au existat și avantaje precum controlul inflației și al dobânzilor.

Raportul CEP arată clar că moneda Euro influențează PIB-ul unui stat – în mod pozitiv sau negativ – iar totul ține de influența statului respectiv pe piața europeană și cât de pregătită este economia națională să se adapteze la cerințele Băncii Centrale Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *