Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ce temă ar propune Traian Băsescu pentru un nou referendum și care ar fi întrebarea. Cum s-ar schimba jocul prezidențialelor

Featured Video Play Icon

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, invitat la Puterea Știrilor, a vorbit despre necesitatea organizării unui referendum, însă, nu pe tema justiției.

În opinia sa, Traian Băsescu ar reveni la tema reducerii numărului de parlamentari tot la 300, dar de această dată într-o formulă bicamerală.

Amintim că la referendumul din 2009 organizat de fostul președinte al României, Traian Băsescu, au participat peste 80% dintre romanii cu drept de vot, care au cerut Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari.

Potrivit legilor, Parlamentul era obligat sa schimbe toata legislatia aferenta pentru a respecta vointa populara. Intre aceste texte de lege ce trebuiau schimbate figura si Constitutia Romaniei, iar pentru modificarea ei, in Parlament erau necesare voturile a doua treimi din plenul celor doua camere. Însă, din 2009 până astăzi, nu s-a schimbat nimic.

Aș reveni la povestea cu 300 de parlamentari și nu aș mai întreba dacă vreți o singură Cameră, ci aș lăsa-o cu două Camere, dar i-aș întreba pe români dacă sunt de acord să avem un Parlament cu 100 de senatori și 200 de deputați. Acest lucru nu mai necesită modificarea Constituției. Parlamentul trebuie să ia imediat legea și să o modifice pentru că numărul de parlamentari se stabilește prin lege, nu prin Constituție. Vă dați seama că nici un partid nu ar putea merge în alegerile prezidențiale dacă un astfel de referendum ar reuși acum în mai și legea nu a fost modificată. Acel partid ar putea să nu își pună candidat pentru că se duce degeaba, românii nu l-ar ierta. Cred că un referendum care vizează justiția este riscant pentru că implică modificări constituționale, a declarat Traian Băsescu, la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *