Skip to content
Sport

Ce trebuie să faci, pentru a scăpa cu viață, dacă ajungi pe șine la metrou

timisoaraonline.ro

Cel mai cumplit incident petrecut la metroul bucureștean în ultimii 27 de ani, când o tânără de 25 de ani a murit călcată de tren după ce a fost împinsă pe șine, a cutremurat o țară întreagă. Cei care folosesc serviciul de transport în subteran au înțeles acum că există o nouă amenințare la adresa vieților lor, pe care, poate, nici nu o bănuiau.

În cazul unei căzături în tunelul de metrou din stațiile Metrorex ai câteva fracțiuni de secundă sau, poate, câteva secunde să iei decizia cea bună pentru a-ți salva viața. Fiindcă nimeni nu te-a pregătit până acum pentru așa ceva, deoarece poate nimeni nu a intuit acest gen de pericol la metrou, următoarele sfaturi ți-ar putea fi de un real folos. În situația în care nu ai suficient timp pentru a reveni peron, reține că ai la dispoziție două locuri în care te poți refugia, fără a fi lovit de tren. Primul e situat între peron și tren, într-o scobitură a peronului, potrivit Click.ro

E foarte important de reținut că aici te poți adăposti în poziția culcat, paralel cu șina de tren. Deoarece trenurile de metrou sunt înălțate, nu vei fi lovit de acestea dacă stai culcat. Când trenul se pune în mișcare și părăsește stația, te ridici și, cu ajutorul cuiva din stație, poți reveni pe peron în siguranță.

Al doilea loc de refugiu pe care îl poți găsi după ce ai căzut pe șine se află dincolo de linia de contact, lângă perete. Aici te poți refugia, cel mai bine, stând în picioare, lipit de zid.

Însă, nu toate stațiile de metrou sunt la fel. În cazul acelora care nu au peronul pe centru, ci pe laterale, și cale dublă de rulare a trenurilor, locul de refugiu este între cele două căi de rulare. Chiar dacă timpul pe care îl ai la dispoziție e foarte scurt, diferența dintre viață și moarte o face viteza de reacție și inspirația de moment.

Atenție, însă! Nu trebuie să atingi șina de contact electric, care alimentează trenurile de metrou.

Cum poți preveni să ajungi sub tren

În primul rând ai putea da o mai mare importanță mesajelor audio care vin prin sistemul de avertizare de la metrou! Reprezentanții Metrorex recomandă ca, în așteptarea trenurilor de metrou, să nu treci dincolo de banda special marcată de pe peroane.

În al doilea rând fii cu ochii-n patru la cei care sunt în jurul tău! Evenimentul tragic de la metroul bucureștean, petrecut marți seară la stația Dristor, a demonstrat că există persoane care îți pot pune viața în pericol. Chiar și fără un motiv anume.

Evită și nu încuraja îmbrâncelile pe peroane, chiar și din joacă! Un accident tragic se poate întâmpla în orice clipă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *