Skip to content
Politică

Ce trebuie să știe românii despre votul la alegerile prezidențiale din acest an

România se află în fața unui nou scrutin electoral și a unei decizii importante pentru viitor. Cei care se vor prezenta la votul pentru viitorul Președinte al României trebuie să știe însă câteva reguli de bază pe care BEC le-a pus la dispoziția acestora.

Astfel, alegătorii votează la secția de votare unde sunt arondați potrivit domiciliului. Accesând Registrul electoral la adresa www.registrulelectoral.ro şi introducând CNP-ul şi numele, alegătorul poate afla dacă figurează în Registrul electoral, implicit în listele electorale permanente, și secția de votare la care este arondat, cu toate datele de localizare a acesteia.

Au dreptul să voteze cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

Alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin, fiind înscrişi de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat.

Alegătorii netransportabili, deținuții, bolnavii internați în spitale care solicită urna specială trebuie să depună cereri scrise la secția de votare până cel mai târziu în preziua alegerilor.

Unde votează cetățenii români care nu se află în țară în ziua alegerilor?

Aceștia au la dispoziție secțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României. În afara acestor secții de votare, pot fi organizate, cu acordul guvernului din țara respectivă, secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Cum trebuie să decurgă procedura de vot pentru fiecare alegător?

Votarea se desfășoară în data de 2 noiembrie 2014, începând cu ora 7,00 și se încheie la ora 21,00. Alegătorul prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifică dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care alegătorul semnează în listă la poziţia destinată acestuia.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele și numele candidatului pe care îl votează.

După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele, astfel încât pagina netipărită care poartă ștampila de control să rămână în afară şi le vor introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *