Skip to content
Politică

Ce trebuie să știe toți românii care au primit facturi uriașe la energie electrică. Anunțul ministrului Virgil Popescu

facebook.com

Într-o conferință de presă la sediul PNL, ministrul Energiei, Virgil Popescu ,a vorbit despre introducerea unei noi scheme de compensare, așa încât românii să nu fie afectați de facturile la energie după 1 apriilie, când actuala lege nu va mai fi în vigoare.

„M-ați întrebat ce va fi după 1 aprilie. Gândim continuarea unei scheme de ajutor de stat, de compensare pentru consumatorii casnici, ca după 1 aprilie să avem posibilitatea să reducem TVA de la 19 la 5%, în paralel cu scoaterea din prețul energiei electrice a bonusului de cogenerare și a tarifului de certificat verde.

Evident, pentru cei care au un plafon de consum de 300 de kw la energie, plus o marjă de 10%. În funcție de preț, ne gândim ce putem face și în cazul gazelor naturale. Din estimările mele, consumul oricum va scădea de la 1 aprilie și credem că va scădea și prețul.

Pentru IMM-uri, gândim o schemă de ajutor la fel, pentru după data de 1 aprilie, așa încât să poată beneficia în continuare cel puțin până la 1 iulie de acest ajutor.

Transmit clar un mesaj pentru potențialii beneficiari: vom urmări ca acest ajutor de stat să se ducă țintit către ei, dar să-și asume niște condiționalități, precum păstrarea locurilor de muncă”, a declarat ministrul Popescu.

Ministrul Energiei susține și că românii care au primit penalități la factura de energie nu trebuie să plătească aceste taxe invocate de companiile de profil.

„Da, sunt furnizori care au trimis facturi neplafonate și necompensate și putem spune că de ieri marii furnizori au început să trimită facturile în mod normal.

Probabil că acest lucru s-a făcut în urma sesizării mele către ANPC și în urma controlului care este în desfășurare. Din datele pe care le am acum un singur mare furnizor a fost pregătit în așa încât până în data de 15 decembrie a emis facturile exact așa cum trebuie și exact cum scrie în lege.

Eu cred că se poate merge până la retragerea licenței, pentru că nu poți să te joci cu oamenii. Facturile încalcă legea. Ce ar trebui să se întâmple? Nu va rămâne nimeni fără energie electrică și fără gaz pentru că există furnizorul de ultimă instanță. Oamenii nu trebuie să plătească penalități. Trebuie recalculate”, a mai precizat ministrul Energiei.

El a explicat cum poate un consumator casnic să își dea seama dacă factura primită a fost emisă cu respectarea legii privind compensarea și plafonarea.

„În factura care vine fiecăruia acasă, există o rubrică de plafonare, există o rubrică de compensare. Dacă acele rubrici nu sunt, nu e nici compensarea pentru plafonare, nici compensarea pe preț… ce trebuie să știm, mai există și facturi care nu au nici compensare, nici plafonare, probabil că din ianuarie o să fie mai puține, aia înseamnă că ori e greșită factura, ori prețul este suficient de jos, sub acele prețuri minime de 125 de lei/MW la gaz natural și 68 de bani cu taxe cu tot la energie electrică, acolo nu ai ce compensa. Nu sunt atât de multe cazuri după data de 1 ianuarie. Din discuțiile cu furnizorii, în noiembrie și decembrie au fost suficient de multe cazuri care au fost sub plafon”, a adăugat Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *