Ce trebuie să știi despre legea armatei voluntare. Când ar putea fi adoptată, ce fel de instrucție vei face

armata romana
Sursa foto: Facebook / MApN

Parlamentarii își propun să adopte proiectul de lege privind stagiul militar obligatoriu încă din actuala sesiune parlamentară (februarie-iunie), a declarat pentru digi24.ro, președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților, Laurențiu Leoreanu. Proiectul de lege se află în prezent în circuitul de avizare guvernamentală, urmând a fi apoi trimis în Parlament. Deputații din comisia de apărare consultați de digi24.ro susțin că nu au apucat să vadă încă draftul final al acestui proiect, care e publicat pe site-ul MApN încă din iulie 2022.

Astfel, se are în vedere o perioadă de instrucție „de până la 4 luni” pentru românii care vor opta să facă, în mod voluntar, armata. Perioada e considerată suficientă pentru „instrucția de bază”, care va fi similară cu cea pe care o fac în prezent militarii profesioniști, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu. La terminarea instrucției, recruții voluntari „primesc o indemnizație reprezentând 3 câștiguri salariale medii brute”. Astfel, cetățenii români, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18-35 de ani, care nu au mai făcut armata, vor putea opta pentru „armata voluntară” și să solicite să se instruiască „până la 4 luni” în unitățile MApN în calitate de „militar voluntar în termen”.

„Propunerea (de 4 luni de pregătire militară pentru viitorii militari voluntari în termen) a venit din interiorul ministerului. Ideea e să nu fie un termen lung pentru cineva care și-ar dori să facă o pregătire de bază și să nu dureze un an de zile”, a spus președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților după discuțiile recente avute în acest sens cu reprezentanții MApN. Proiectul privind „armata voluntară” (care modifică practic legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare) face parte dintr-un pachet de legi privind apărarea, care mai include noua lege a apărării și noul statut al cadrelor militare. „Proiectul de lege privind stagiul militar voluntar e în circuitul de avizare in guvern. A fost la Ministerul Finanțelor, înțeleg că între timp s-a întors de acolo”, a declarat pentru digi24.ro vicepreședintele comisiei de apărare din Cameră, Mihai Fifor.

„Legea apărării e și ea gata și va pleca pe circuitul avizării”.

Odată încheiat „circuitul de avizare”, proiectul de lege va fi trimis în Parlament.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: