Ce trebuie să știi despre legea armatei voluntare. Când ar putea fi adoptată

armata romana
Sursa foto: Facebook / MApN

Parlamentarii își propun să adopte proiectul de lege privind stagiul militar obligatoriu încă din actuala sesiune parlamentară (februarie-iunie), a declarat pentru digi24.ro, președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților, Laurențiu Leoreanu. Proiectul de lege se află în prezent în circuitul de avizare guvernamentală, urmând a fi apoi trimis în Parlament. Deputații din comisia de apărare consultați de digi24.ro susțin că nu au apucat să vadă încă draftul final al acestui proiect, care e publicat pe site-ul MApN încă din iulie 2022. Astfel, se are în vedere o perioadă de instrucție „de până la 4 luni” pentru românii care vor opta să facă, în mod voluntar, armata. Perioada e considerată suficientă pentru „instrucția de bază”, care va fi similară cu cea pe care o fac în prezent militarii profesioniști, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu. La terminarea instrucției, recruții voluntari „primesc o indemnizație reprezentând 3 câștiguri salariale medii brute”.

Astfel, cetățenii români, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18-35 de ani, care nu au mai făcut armata, vor putea opta pentru „armata voluntară” și să solicite să se instruiască „până la 4 luni” în unitățile MApN în calitate de „militar voluntar în termen”.

„Propunerea (de 4 luni de pregătire militară pentru viitorii militari voluntari în termen) a venit din interiorul ministerului. Ideea e să nu fie un termen lung pentru cineva care și-ar dori să facă o pregătire de bază și să nu dureze un an de zile”, a spus președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților după discuțiile recente avute în acest sens cu reprezentanții MApN.

Proiectul privind „armata voluntară” (care modifică practic legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare) face parte dintr-un pachet de legi privind apărarea, care mai include noua lege a apărării și noul statut al cadrelor militare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL