În exclusivitate pentru PS News.ro, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, a precizat că cele 33 de miliarde de euro acordate României, din pachetul de redresare propus de C.E., vor fi folosiți pentru dezvoltarea țării noastre, Potrivit eurodeputatului, vor avea o șansă mai bună de a fi finanțate proiecte care au componentă digitală, de protecția mediului, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, de îmbunătățire a eficientei energetice.
PS News: România va primi 33 de miliarde de euro din pachetul de redresare propus de CE. Pentru ce vor fi folosiți banii din pachetul de redresare?
Siegfried Mureșan: Pe scurt – pentru modernizarea României. În perioada următoare, noi, Parlamentul European, împreună cu guvernele statelor membre vom decide în ce domenii, pe ce proiecte și în ce condiții se vor aloca acești bani. Un lucru foarte important este că Parlamentul European va avea putere legislativă pe fiecare dintre aceste domenii. Noi, europarlamentarii, cunoaștem cel mai bine situația din teritoriu, din fiecare regiune, sat și oraș din Europa așa că ne vom asigura că acești bani vor ajunge exact acolo unde este nevoie de ei.
Trebuie menționat aici și anunțul Comisiei Europene de ieri prin care a precizat că accentul va fi pus pe noile priorități ale Uniunii Europene. Adică vor avea o șansă mai bună de a fi finanțate proiecte care au componentă digitală, de protecția mediului, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, de îmbunătățire a eficientei energetice.
Eurodeputatul PNL a ținut să precizeze și că România va beneficia de suficiente fonduri europene în următorii ani pentru a face investiții în construcția de autostrăzi, modernizarea infrastructurii digitale și energetice. „Dacă aceste investiții nu vor putea fi făcute din viitorul buget clasic, le vom putea face din cele 33 de miliarde de euro din pachetul de redresare”, spune acesta.
PS News: În opinia dvs, câți bani ar trebui România să aloce pentru construcția de autostrăzi, modernizarea infrastructurii digitale și energetice? Dar pentru cercetare, inovare și digitalizare?
Siegfried Mureșan: România are în egală măsură nevoie de fonduri europene pentru toate aceste categorii de investiții. De aceea, am cerut ca fondurile europene pe care le vom aloca în următorii ani să țină cont atât de noile priorități, precum cercetarea, inovarea și digitalizarea, cât și de vechile priorități, precum modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare sau agricultura.
Referitor la cele 33 de miliarde de euro din Pachetul de redresare care îi revin României, este important să le folosim în investiții pe care nu le vom putea face din fondurile europene pe care România le va primi din viitorul buget clasic al Uniunii Europene pentru următorii 7 ani, 2021 – 2027. Trebuie să vedem în ce direcție vor merge banii din bugetul clasic, în ce condiții și ce va putea fi finanțat din acest buget. Dacă vom putea folosi fondurile din bugetul clasic pe construcția de autostrăzi, modernizarea căilor ferate și reabilitarea drumurilor, atunci cele 33 de miliarde le vom putea folosi în alte domenii: pentru digitalizare, pentru modernizarea transportului în comun, pentru autobuze electrice, metrouri ușoare sau dezvoltarea unei rețele de stații de încărcare a autoturismelor electrice, spre exemplu. Dacă aceste investiții nu vor putea fi făcute din viitorul buget clasic, le vom putea face din cele 33 de miliarde de euro din pachetul de redresare. Lucrurile trebuie văzute în ansamblu.
Ce vă pot spune este că România va beneficia de suficiente fonduri europene în următorii ani pentru a face investiții în toate aceste domenii.
„Cu un Guvern PNL la putere și cu aleșii locali PNL, care sunt competenți și au și multă experiență în atragerea de fonduri europene, sigur vom reuși să folosim toți acești bani”
PS News: Este cunoscut faptul că România a reușit să absoarbă cu greu fondurile europene. Credeți că de această dată lucrurile vor sta altfel?
Siegfried Mureșan: Depinde foarte mult de cine va fi la guvernare. Am văzut că, în 6 luni, Guvernul PNL a deblocat proiecte foarte importante pe care PSD le-a ținut blocate ani de zile. S-au semnat contractele pentru cele 3 spitale regionale. S-a evitat dezangajarea a 600 de milioane de euro fonduri europene încă din prima lună de guvernare. S-au lansat apeluri pentru proiecte în valoare de 800 de milioane de euro.
Chiar și înainte, tot Partidul Național Liberal a contribuit mai mult la atragerea de fonduri europene. În ultimii ani, fondurile europene au venit în România acolo unde au existat primari și președinți de consilii județene gospodari, competenți, capabili să absoarbă aceste fonduri europene: Oradea, Cluj, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, orașe și județe conduse de colegi din PNL. În tot acest timp, însă, marile proiecte cu fonduri europene, aflate în răspunderea Guvernului, stăteau blocate, iar fondurile europene pe aceste proiecte întârziau să apară.
Cu un Guvern PNL la putere și cu aleșii locali PNL, care sunt competenți și au și multă experiență în atragerea de fonduri europene, sigur vom reuși să folosim toți acești bani.
Amintim că preşedinta Comiei Eurpene (CE) Ursula von der Leyen a prezentat miercuri un fond de relansare economică – în valoare de 750 de miliarde de euro -, un plan excepţional de ajutorare, foarte aşteptat de către state membre UE afectate de pandemia covid-19.
Din cele 750 de miliarde de euro, 173 de miliarde de euro urmează să fie deblocate Italiei (82 de miliarde de euro reprezentând ajutoare directe şi 81 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi). Spaniei urmează să i se ofere 140 de miliarde de euro (77 de miliarde de euro subvenţii şi 63 de miliarde de euro împrumuturi), iar România va primi 33 de miliarde de euro.
Labaralilor, voi sunteti experti in sifonarea banilor publici !!!