Skip to content
Opinii & Analize

Ce urmează după acordul UE-Marea Britanie privind Brexit. Vor plăti britanicii pentru libertate economică?

Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un divorț cu acord, care reglementează toate viitoarele colaborări între cele două puteri. Doar că după acest acord, Marea Britanie trebuie să-și găsească propriul loc pe scena internațională, ceea ce ar putea s-o transforme într-un rival economic pentru Uniunea Europeană.

Marea Britanie are acum libertatea să se abată de la normele UE și să-și stabilească un nou cadru fiscal și economic, dar acest lucru va duce imediat la schimbarea tarifelor între cele două puteri. Oricât își vor căuta britanicii libertatea se vor lovi mereu de o Uniune Europeană ce nu e dispusă să le ofere spațiu. În cazul în care Marea Britanie va încerca să atragă din investițiile din Europa, Uniunea are o mulțime de posibilități să pună capăt ambițiilor de la Londra.

UE și-a menținut numeroasele controale pentru produsele britanice, nu a garantat că vor fi recunoscute în Europa calificările obținute în Marea Britanie, tarifele pentru diferite produse importante în UE vor fi controlate direct de Comisia Europeană și multe alte instrumente cu care Berlinul și Paris le pot răspunde britanicilor. De asemenea, UE va putea să le interzică companiilor britanice să vândă direct produse sau servicii către cetățenii europeni, și astfel să le constrângă să-și mute o parte din activitate pe continent. Aspecte dispute și multe altele s-ar putea reglementa în următorii ani.

Marea Britanie va fi în fața unui examen și mai important: se va abate de la normele UE și își va asuma orice cost? Pentru că în momentul în care vor face asta, relațiile dintre Bruxelles și Londra vor începe să fie tot mai reci.

Acordul pentru Brexit nu schimbă semnificativ relațiile economice dintre cele două piețe dacă se mențin condițiile actuale, însă punem totul în balanță și în așteptare. Intrăm într-o perioadă în care Marea Britanie va putea să-și caute propriul drum, chiar dacă ar putea să plătească scump, poate prea scump.

Spre exemplu, situația pescuitului rămâne un subiect fierbinte, deoarece UE are nevoie de apele teritoriale ale britanicilor. În urma acordului, valoarea peștilor capturați de UE în apele Marii Britanii se va reduce la 25% în următorii 5 ani și jumătate. După acest termen, Marea Britanie ar putea chiar să le interzică ambarcațiunilor UE să mai intre în apele sale teritoriale, la fel cum și UE va putea să le interzică același lucru ambarcațiunilor britanice. S-ar putea ajunge la adăugarea unor tarife suplimentare, dacă UE va dori mai mult pește. Cert e că pescuitul va fi unul dintre cei mai importanți piloni ai oricărui acord comercial UE-Marea Britanie. Nu pentru că ar însemna foarte mult pentru cele două economii, ci pentru că are o valoare simbolică pentru britanici și una strategică pentru UE.

În următorii ani, s-ar putea să auzim de multe ori discuțiile privind tarifele, dintr-o parte și din alta. Chiar și britanicii pot cere introducerea unor tarife suplimentare dacă UE nu va respecta acordul semnat. Procedurile birocratice nu lipsesc din acord, ceea ce ar putea să facă dificilă o reacție rapidă, dar și să provoace multe nemulțumiri.

Este greu în acest moment să ne imaginăm că Marea Britanie poate avea un viitor în afara pieței unice a Uniunii Europene. La fel cum UE va avea nevoie de un partener precum Marea Britanie, cu care să poată lucra pentru cele mai importante proiecte geopolitice, economice și sociale. Dacă UE vrea să-și crească influența în politica internațională, nu-și permite să aibă un inamic precum Marea Britanie chiar la porțile sale. Acordul pare să fie doar un rezultat de egalitate între cele două puteri mondiale. Nimeni nu poate spune că l-a învins pe celălalt, la fel cum nimeni nu are motive de bucurie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *