Skip to content
Politică

Ce urmează după ce Klaus Iohannis a refuzat numirea miniștrilor interimari. Politologul Andrei Țăranu: Dacă Dăncilă merge la CCR, probabil va avea câștig de cauză

Președintele Klaus Iohannis a respins toate propunerile de miniștri avansate de Viorica Dăncilă, iar conflictul s-ar putea tranșa la Curtea Constituțională. Politologul Andrei Țăranu a precizat pentru PSnews că Iohannis nu poate să refuze numirea miniștrilor interimari, de vreme ce un conflict la CCR ar fi câștigat cel mai probabil de premier.

“Cred că domnul Iohannis nu prea are cum să refuze de data aceasta numirea interimarilor. Constituția spune că în situaţia de vacanţă a postului, premierul propune şi preşedintele va numi. În trecut, Curtea Constituțională a mai obligat preşedintele să numească şi nu văd cum ar putea să facă altfel. Dacă doamna Dăncilă merge la CCR, probabil va avea câștig de cauză.

În plus, știm că domnul Iohannis nu este genul de președinte jucător care să riște un conflict de natură constituțională. În trecut a demis-o pe doamna Kovesi tocmai pentru a evita un astfel de conflict. Deci există atât premise legale, cât și unele care țin de un precedent al domnului președinte”, a precizat politologul pentru PSNews.ro.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge numirile de miniștri avansate de PSD, argumentând că acestea sunt inacceptabile.

„Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier”, a anunțat președintele.

Comitetul Executiv al PSD a validat, vineri, ca propuneri de noi miniștri pe Dana Gârbovan la Justiție, Șerban Valeca la Educație și Mihai Fifor la Afaceri Interne, au precizat surse social-democrate participante la reuniune. De asemenea, au fost validate ca propuneri de vicepremier, Ana Birchall la parteneriate strategice și Iulian Iancu, pe probleme economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *