Ce urmează după decizia CCR privind pensiile speciale

pensii-speciale
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Legea pensiilor speciale va fi modificată săptămâna viitoare în sesiune extraordinară a Parlamentului, după decizia CCR. Invitată la emisiunea Puterea Știrilor, Oana Florea, deputat PSD și fost vicepreședinte al Comisiei juridice din Parlamentul României, a precizat că parlamentarii au fost anunțați dinainte de vacanța parlamentară că este posibil, în funcție de decizia Curții, să fie rechemați la Parlament pentru a rezolva problema pensiilor speciale.

Social-democrata a ținut să precizeze și că legea pensiilor speciale a fost declarată parțial neconstituțională de CCR doar la capitolele care fac referire la pensiile magistraților. „Judecătorii CCR sunt direct implicați în problemă, pentru că sunt beneficiari de pensii speciale”, a punctat Oana Florea, în direct la Puterea Știrilor.

„Este clar că situația asta cu pensiile speciale nu mai poate continua și că lucrurile trebuie să se îndrepte. Asta nu neapărat pentru că asta spune PNRR-ul, ci pentru că pur și simplu e o chestiune de echitate socială și, desigur, bate la ușă tranșa a 3-a din PNRR. Deci trebuie să rezolvăm cât de repede. Să știți că noi, parlamentarii, în momentul în care bătea vacanța parlamentară la ușă, am fost anunțați că este posibil, în funcție de decizia Curții, să fim rechemați la Parlament să rezolvăm problema. Așa că suntem pregătiți să intrăm în ședință extraordinară și să votăm.

Ce am observat eu este că articolele neconstituționale sunt cele care se referă strict la pensiile magistraților, nu vorbim de alte articole. Știți, și judecătorii sunt direct implicați în problemă, pentru că sunt beneficiari de pensii speciale. Dincolo de asta, atunci când legea s-a formulat și a fost trimisă de la Guvern către Parlament, ea a fost formulată în funcție de punctajul sau de ceea ce s-a primit de la ministerele de resort care gestionau pensiile speciale respective. Bun, în acest moment și în această speță vorbim de Ministerul Justiției, pentru că tot el trebuie să vină să rezolve problema, el gestionând această pensie specială a magistraților. Noi avem la Guvern un grup de lucru care așteaptă motivarea Curții să se apuce de treabă, iar parlamentarii sunt pregătiți să vină la serviciu. Suntem foarte hotărâți să rezolvăm odată pentru totdeauna problema asta și o s-o rezolvăm”,  a declarat Oana Florea, în direct la Puterea Știrilor.

Legea pensiilor speciale le strică vacanța parlamentarilor

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a anunțat că săptămâna viitoare parlamentarii vor fi convocați din vacanță, în sesiune extraordinară, pentru a pune în acord Legea pensiilor speciale cu obiecțiile CCR. Decizia șefului Executivului vine după ce Curtea Constituţională a admis miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

Obiecțiile CCR

„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte a unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie.

Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigenţelor de calitate a legii”, a afirmat Marian Enache.

Preşedintele CCR a mai precizat că instituţia „a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu”.

„Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţia României. Evident că argumentaţia pe larg şi raţionamentele care fundamentează această decizie va face obiectul deciziei finale care va fi publicată în Monitorul Oficial”, a completat Enache.

Reforma pensiilor de serviciu – cunoscute și ca pensii „speciale” -, în ceea ce privește contributivitatea acestora, este inclusă ca jalon în PNRR, iar alocarea fondurilor din acest plan depinde de îndeplinirea obiectivului.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: