Skip to content
Politică

Ce urmează după demiterea Guvernului Cîțu. Remus Ștefureac (INSCOP Research): Sunt două mari direcții către care ne putem orienta

Facebook/Remus Ștefureac

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a trecut marți de votul Parlamentului, iar guvernul Cîțu a fost demis. În acest context, politologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac a explicat pentru PS News că scenariile pentru viitorul guvernării nu sunt numeroase, susținând că „putem vorbi fie de o refacere a coaliției de centru-dreapta, fie de un guvern minoritar asumat și de celelalte partide”.

„Orice scenariu ar urma, acesta trebuie corelat nu doar cu regulile constituționale, dar și cu presiunile din societate și cu așteptările populației. Dincolo de pierderea sprijinului parlamentar de către Guvernul condus de Florin Cîțu, datele sociologice arată că marea majoritate a populației este profund nemulțumită de modul în care este guvernată țara, prin urmare este absolut necesară o soluție care să determine o ieșire rapidă din criză. Sigur, de aici ajungem la scenarii, dar pentru orice scenariu va trebui să se țină cont de faptul că el trebuie pus rapid în aplicare, altfel, starea de nemulțumire a populației se va amplifica și asta va aduce consecințe extrem de negative asupra stabilității sociale din punctul meu de vedere.

Scenariile nu sunt foarte multe. Putem vorbi de o refacere a coaliției de centru dreapta sau putem vorbi de un guvern minoritar asumat și de celelalte partide tocmai pentru a depăși această situație gravă de criză sanitară și economică măcar până în primăvară și după mai vedem ce alte soluții se vor mai putea găsi: fie un guvern stabil politic, fie alegeri anticipate. Acestea sunt cele două mari direcții către care ne putem orienta.

Acel guvern minoritar poate lua și forma de specialiști care măcar să își asume conducerea și administrarea țării în această perioadă complicată din cauza pandemiei și a costurilor economice care vor veni în această iarnă”, spune Ștefureac.

În ceea ce privește continuarea liberalilor la guvernare, politologul susține că PNL-ul va putea rămâne la conducerea Executivului „într-un Guvern de coaliție de centru-dreapta”.

„Dacă se reface acea coaliție, PNL-USR-UDMR, cu un alt prim-ministru, probabil că liberalii vor fi la guvernare. Cred că ipoteza unui Guvern minoritar PNL s-ar putea să fie puțin mai complicată. Nu pot spune ce vor face partidele politice, dar judecând după retorica lor, pare că USR și PSD nu ar vota un guvern minoritar.

Există și o excepție și anume cea legată de presiunea societății care dorește rezolvarea rapidă a crizei și pe riscurile determinate de creșterea numărului de cazuri, de riscurile sanitare, de riscurile economice, bineînțeles că într-un asemenea contex, responsabilitatea fiecărei forțe politice ar trebui să primeze și să avem rapid un guvern: fie un guvern minoritar politic, fie un guvern de specialiști, apolitici”, spune Ștefureac.

În opinia politologului, președintele Klaus Iohannis va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește viitoarea structură guvernamentală.

„Odată trecută o moțiune de cenzură, conform Constituției, gestionarea situației politice trece prin mâinile președintelui care va invita partidele la consultări în vederea identificării unei soluții politice pentru ieșirea din criză, dar rolul președintelui este determinant”, conchide Remus Ștefureac.

Guvernul Cîțu a fost demis. 281 dparlamentari au votat moțiunea dcenzură depusă dPSD. Estcel mai marvot cu cara fost demis un Guvern în România. Parlamentarii PNL și UDMR au fost în sală, dar nu au votat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *