Skip to content
Opinii & Analize

Ce urmează după instalarea Guvernului Orban? Marile priorități și provocări ale liberalilor

psnews.ro

Ieri, 4 noiembrie, în fața plenului reunit al Parlamentului, cabinetul Orban primea votul de învestitură, punând capăt unei perioade de aproape 3 ani de guvernare PSD. Învestirea guvernului s-a făcut în condiții dificile, cu aportul decisiv al unor parlamentari de la Pro România şi de la PSD care au încălcat practic ordinele liderilor partidelor.

PNL marchează astfel un moment istoric preluând de unul singur guvernarea după mai bine de 80 de ani, într-o perioadă extrem de complicată pentru țară.

Mulți se tem că Executivul condus de Orban ar putea avea soarta cabinetului Cioloș. Şi atunci, PSD a trecut în opoziţie cu un an înaintea alegerilor şi a profitat din plin. Totuși, există câteva diferențe notabile, cea mai importantă fiind aceea că guvernul Cioloș era unul tehnocrat, în timp ce cabinetul Orban este unul politic, având astfel cel puțin sprijinul unui partid important.

PNL a câștigat astfel o bătălie importantă, dar nu și războiul, așa cum avertiza și președintele Iohannis ieri la Cotroceni. Urmează o serie de alegeri, prezidenţiale în această lună, locale şi parlamentare în lunile care vin, iar premierul se află într-o poziţie minoritară. Totuși, guvernul liberal poate supraviețui dacă se limitează la câteva priorități esențiale.

Prioritățile guvernului Orban

Rectificarea bugetară este o primă problemă presantă care are nevoie de rezolvare urgentă, altfel instituţiile publice intră în blocaj financiar. Proiectul de buget pentru anul viitor ar fi trebuit să fie deja discutat până în acest moment de către fostul cabinet. O provocare majoră pentru guvernarea liberală ar fi adoptarea la timp a bugetului pe 2020 și închiderea actualului buget, pentru a nu repeta situația adoptării bugetului pe 2019, care s-a finalizat abia în luna martie. Cu mai puțin de 2 luni până la finele anului, misiunea se anunță a fi una destul de dificilă.

Corectarea disfuncționalităților din Justiție, continuarea luptei anticorupție și revenirea per ansamblu la parcursul recomandat în Raportul MCV pentru redeschiderea discuţiei privind renunţarea la acest mecanism reprezintă o altă prioritate majortă. Desemnarea unui candidat din partea României pentru funcția de comisar european ar trebui să se afle în vârful listei de priorități. Deja criza politică din România afecta funcționarea Comisiei Europene, deoarece doar țara noastră nu furnizase deja un nume de comisar, de vreme ce Ursula von der Leyen anunțase că nu va accepta o nominalizare din partea unui guvern interimar. Așadar, România are și datoria de a încerca să-și refacă imaginea la Bruxelles, afectată serios de guvernarea social-democrată

Provocările guvernului Orban

Dincolo de aceste priorități, cabinetul Orban va trebui să înfrunte și o serie de provocări importante. Politic vorbind, va fi extrem de dificil să ţii la un loc chiar şi o majoritate de lucru, formată din partidele care au votat moţiunea, plus parlamentari Pro România, PSD şi independenţi. Pentru PSD, trecerea în opoziţie nu este, în sine, o catastrofă.

Fără o majoritate clară, pentru PNL va fi destul de dificil să treacă prin Parlament legi și proiecte. Ele vor trebui formulate astfel încât să existe un larg consens asupra lor, altfel cei de la PSD vor încerca să le pună bețe în roate liberalilor. Există și posibilitatea ordonanțelor de urgență, de care guvernarea PSD a abuzat, însă o astfel de guvernarea nu ar face decât să decredibilizeze cabinetul Orban, de vreme ce puterile Parlamentului ar fi astfel eludate.

Justiția s-ar putea dovedi a fi o nucă tare pentru liberali. Este greu de crezut că cei de la PSD vor vota în Parlament vreo lege care să producă un efect asupra modificărilor operate de social-democrați, iar orice fel de ordonanță de urgență în domeniul Justiției ar fi cu adevărat catastrofală pentru PNL, de vreme ce ar contrazice rezultatul referendumului din mai.

Pentru guvernul Orban următoarea perioadă se anunță a fi un test politic de proporții. Rămâne de văzut dacă liberalii vor reuși să se ridice la nivelul așteptărilor, iar orice eroare gravă ar putea fi decontată la alegerile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *