Ce urmează în Olanda după victoria șoc a lui Geert Wilders

Sursă foto: Facebook

Populistul de extremă dreapta Geert Wilders a numit vineri o „iscoadă” pentru a explora coaliții de guvernare viabile, în încercarea de a deveni următorul prim-ministru al Țărilor de Jos, după ce a înregistrat câștiguri șoc în alegeri, transmite Reuters.

Pentru a anticipa cât de dificile se pot dovedi negocierile de construire a coaliției după alegerile de miercuri, partidul conservator VVD al prim-ministrului în exercițiu, Mark Rutte, a exclus vineri să se alăture unui cabinet condus de Partidul Libertății lui Wilders (PVV). Cu toate acestea, noul lider al VVD, Dilan Yesilgoz, a declarat că partidul ei va lua în considerare să ofere sprijin extern.

Wilders, veteranul politician anti-UE și anti-imigrație, cunoscut pentru părul blond a la Trump, a calificat refuzul lui Yesilgoz de a se alătura unui cabinet „foarte dezamăgitor”, în timp ce își propune să construiască prima coaliție condusă de extrema dreaptă a țării, care s-ar putea dovedi un sarcină descurajantă.

PVV a depășit previziunile, dar nu poate guverna singur

Depășind previziunile, Partidul Libertății lui Wilders a câștigat 37 de locuri din 150 în parlamentul olandez, cu mult înaintea celor 25 de locuri asigurate printr-un bilet comun al social-democraţilor şi verzilor și 24 pentru VVD la votul din 22 noiembrie.

Câștigarea alegerilor lui Wilders a dus la proteste în mai multe orașe. Organizațiile musulmane s-au declarat îngrijorate de tratamentul pe care l-au primit în cadrul unui posibil guvern Wilders, în timp ce ONG-urile, inclusiv Greenpeace, au spus că sunt îngrijorate că va anula politicile de mediu.

Liderii partidului s-au întâlnit vineri pentru prima dată de la vot pentru a discuta rezultatul cu președintele parlamentului, care a spus că discuția a fost „constructivă”. Wilders l-a numit „iscoadă” pe Gom van Strien, membru al propriului său partid din Senatul olandez.

Partidul Popular pentru Libertate și Democrație al lui Wilders nu a câștigat suficiente locuri pentru a guverna singur și va trebui să convingă cel puțin încă două partide principale să i se alăture, cu VVD și New Social Contract (NSC), un partid convertit de centru, văzut ca cei mai probabili candidați.

Posibilii aliați cer ca Wilder să renunțe la amenințarea cu ieșirea din UE

Dar ambii au spus că Wilders va trebui să renunțe la amenințările de a părăsi Uniunea Europeană și să schimbe clauzele constituției olandeze care interzic discriminarea religioasă, printre alte cereri, pentru ca ei să ia în considerare colaborarea cu el.

„Îndrăznesc să spun că aceasta nu va fi cea mai ușoară alianță pe care am avut-o vreodată”, a spus liderul NSC Pieter Omtzigt, adăugând că nu există nicio garanție că ar fi dispus să se alăture unei coaliții sub conducerea lui Wilders.

Olandezii nu sunt străini de discuții îndelungate pentru a construi o coaliție. După ultimele alegeri din martie 2021, discuțiile au înregistrat un record de 299 de zile.

Dacă eforturile lui Wilders eșuează în cele din urmă, alte partide ar putea încerca să construiască o coaliție mai centristă fără el. Noile alegeri sunt opțiunea finală dacă nu se poate ajunge la niciun acord de coaliție.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: