Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ce urmează pentru PSD după înfrângerea istorică de la prezidențiale. Cristian Pîrvulescu: Primarii se vor reorienta, dar nu spre Ponta

Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, politologul Cristian Pîrvulescu, susține că după ce a obținut cel mai mic scor din istorie la prezidențiale, PSD ar putea să-și piardă atuul său principal: primarii.

”PSD a obținut un scor foarte scăzut, cu 1,2 milioane de voturi mai mic decât obținea, în urmă cu 5 ani, Victor Ponta. Știam din experiența trecutului că PSD are o capacitate de 4-4,5 milioane de voturi la turul 2. N-a mai putut s-o realizeze, iar votul din diaspora a fost strivitor, mai bine de 93% pentru Klaus Iohannis este un semnal categoric, mai ales că prezența a fost incredibil de mare.

Au fost peste 900.000 de mii, ceea ce raportat la totalul de 18 milioane de cetățeni cu drept de vot, înseamnă 5%, deci un procentaj semnificativ. Până acum, la alegerile prezidențiale vorbeam de sub 1% sau de 1%, deci 5% reprezintă deja ceva enorm. Iar doamna Dăncilă a făcut tot posibilul să mobilizeze electoratul din diaspora, numindu-l ”ăștia”, a spus politologul la ”Puterea Știrilor”.

Cristian Pîrvulescu este de părere că PSD va pierde și mai mult dacă ”rămâne în această situație și criza de accentuează, cu riscuri mari, pentru că anul viitor este un an electoral”, iar primarii social-democrați se vor reorienta către partidele care le pot asigura accesul la resurse.

”PSD e un partid de tip cartel, cartelizează aleși locali, este o confederație de aleși locali care vor acces la resurse – și acum nu au acces la resurse, pentru că doamna Dăncilă a plecat din poziția de prim-ministru -, și atunci în mod normal, primarii, pentru că nu au nicio ideologie, se vor reorienta. Și cum nu se vor putea reorienta către partide câștigătoare, cum e PNL, se vor reorienta către partide mai mici, cum este ALDE. ALDE are o poziție ambiguă față de guvern, îl sprijină, dar nu face parte din guvern, și se poate reconstrui.

De ce spre ALDE și nu spre Pro România? Pentru Victor Ponta a reușit performanța de a-și eroda foarte rapid imaginea de câștigător al moțiunii de cenzură. A încercat să-și folosească potențialul de șantaj sperând să obțină foarte mult și intrând, astfel, în conflict cu propriul său partid. Părăsit de vicepreședinții partidului, în incapacitate de a-și recupera imaginea, Victor Ponta nu reprezintă în momentul de față un reper pentru primarii PSD. Primarii PSD vor să se ducă la cei care au acces la resurse, ori Călin Popescu Tăriceanu și ALDE, slăbiți și cu câțiva parlamentari, ar putea avea mai mult acces la resurse decât Victor Ponta”, a adăugat politologul la ”Puterea Știrilor”.

Victorie categorică pentru Iohannis

Rezultate oficiale parţiale ale alegerilor prezidenţiale de duminică indică faptul că în ţară, Klaus Iohannis a obţinut 63.16% din voturi şi Viorica Dăncilă – 36,89 %. În diaspora, Klaus Iohannis are un scor de 92,19%, iar Viorica Dăncilă 7,81%. Însumând voturile exprimate în ţară şi în străinătate, rezultă că în total au fost contabilizate 9.632.798 de voturi, reprezentând 96,03%, situaţie în care Klaus Iohannis a fost votat de 6.306.918 de alegători, reprezentând 65,47%, iar Viorica Dăncilă a primit voturile a 3.325.880, adică 34,53 %.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *