Skip to content
Editorial

Ce va face Iohannis dacă vine Dăncilă la dezbatere: o refuză sau o primește?

Președintele Klaus Iohannis va organiza marți o discuție cu câteva persoane din anturajul său, pe care o prezintă în mod greșit ca fiind dezbatere electorală. Deși în 2014 mai avea puțin și îl implora pe Victor Ponta să iasă la o dezbatere, acum Klaus Iohannis fuge de o dezbatere. În 2019, Iohannis spune despre Ponta că „a fost un politician rezonabil”, asta după ce același președinte îl acuza pe Ponta că ar fi penal.

Evident, vremurile se schimbă și Klaus Iohannis intră în acest cadru. Fiecare politician își aranjează cărțile astfel încât să fie avantajat, prin urmare nu i se poate reproșa nimic lui Iohannis, el face tot ceea ce îi stă în putință să câștige alegerile prezidențiale, mai ales că nu încalcă nicio lege. Președintele Iohannis este liber să aleagă orice discuție, orice discurs și mai ales cu cine discută, la fel cum o poate face și Viorica Dăncilă.

Însă întrebarea care nu-i dă liniște lui Iohannis este următoarea: Ce va face dacă Viorica Dăncilă va veni la discuția organizată de PNL la Biblioteca Centrală Universitară?

– Președintele nu o primește în sală. Este cea mai plauzibilă situație. Ar fi o umilire a candidatului Viorica Dăncilă. Liderul PSD ar suferi o puternică lovitură de imagine care ar ajuta-o să se victimizeze. Iohannis va fi acuzat de misoginism, dispreț și discriminare pe bază de gen. Refuzul de a o primi la dezbatere va fi acceptat doar de către electoratul fidel PNL și USR-PLUS, iar când vorbim de electorat fidel, acesta poate fi mult mai mic decât o arată cifrele la primul tur al alegerilor prezidențiale.

– Președintele o primește în sală. Șanse foarte mici pentru un asemenea scenariu, dar ar fi cea mai înțeleaptă decizie a președintelui. Ar fi un câștig de imagine pentru amândoi și ar urma ca punctele să se acorde în urma dezbaterii. Numai că Viorica Dăncilă va fi înconjurată și atacată de oamenii lui Iohannis și nu ar avea nicio șansă să le țină piept.

Pe de altă parte, există șanse foarte mici să o vedem pe Viorica Dăncilă la această discuție, deoarece n-a fost invitată și ar risca să fie refuzată. Un refuz al președintelui ar cântări foarte mult pentru imaginea ei și mai ales în economia partidului. Și-ar pierde din autoritate în fața pesediștilor. Apoi, chiar dacă ar fi acceptată la discuție, Viorica Dăncilă are șanse mici la victorie.

Pentru a exploata un refuz al președintelui timpul este foarte scurt și Viorica Dăncilă nu are sprijinul femeilor din România pentru a forța o dezbatere publică despre egalitatea de gen. Dacă Viorica Dăncilă era o reprezentantă a feminismului sau dacă lua măsuri pentru protejarea femeilor, atunci putea pleca la luptă cu astfel de discuții.

Zvonurile în PSD au fost lansate mai mult ca un avertisment pentru Iohannis. Campania electorală va continua în același ritm. Klaus Iohannis va vorbi doar pentru electoratul lui, Viorica Dăncilă va vorbi doar pentru electoratul ei și amândoi se vor înjura de la distanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *