Skip to content
Politică

Ce va face președintele Iohannis după decizia CCR? Două scenarii posibile

Inquam Photos / Octav Ganea

Zilele trecute, CCR a lovit puternic în planurile președintelui Iohannis cu privire la declanșarea alegerilor anticipate. Curtea a admis faptul că există un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis, tocmai pentru că Ludovic Orban nu putea forma o majoritate. După decizia CCR, președintele s-a arătat resemnat, spunând public că șansele pentru anticipate au scăzut sub 50%. Tot Klaus Iohannis a mai spus ulterior că invită partidele la noi negocieri pentru a desemna un nou premier. Președintele trebuie sa ia o hotărâre crucială, iar pentru acesta rămân deschise, în principiu două opțiuni majore.

Președintele continuă pe logica alegerilor anticipate

Unul dintre scenarii ar fi ca președintele Iohannis să continue pe logica alegerilor anticipate, mergând pe o noua desemnare a unui premier de sacrificiu, care să nu mai fie însă anunțat, pentru a nu mai cădea sub incidența deciziei CCR.

Klaus Iohannis a lăsat de înțeles că nu a abandonat total această variantă, sugerând că depunerea mandatului de către premierul desemnat Orban nu ar fi o consecință a deciziei CCR, ci mai degrabă o consecință a faptului că în 15 zile Parlamentul nu a dat un vot guvernului propus de premierul desemnat. În această logică președintele urmărește ca prima desemnare să se fi încheiat cumva înainte ca decizia CCR să fie publicata in Monitorul Oficial și practic să rămână în termenul de 60 de zile care trebuie sa curgă până la dizolvarea Parlamentului.

Totuși, această strategie ar fi foarte riscantă pentru că în mod cert ar duce la un nou blocaj. PSD nu ar accepta desemnarea lui Ludovic Orban ca una validă și dacă CCR nu se va pronunța în motivare, în mod cert ar urma o noua acțiune la Curte, care e greu de crezut că va admite ca o desemnare pe care a declarat-o neconstituțională poate avea efecte valide.

Președintele abandonează ideea anticipatelor și desemnează un premier care poate obține sprijin în Parlament

Acest scenariu ar putea fi destul de plauzibil, ținând cont de faptul că președintele a declarat că șansele pentru anticipate au scăzut sub 50%. Cum Iohannis a respins posibilitatea unui guvern de uniune națională, ar putea fi vorba cel mai probabil despre un guvern care să primească sprijin în Parlament de la PNL, USR, PMP, plus alți parlamentari. Acest scenariu aduce însă un dezavantaj major pentru președinte.

Acesta ar trebui să își admită eșecul strategie privind anticipatelei, ceea ce îi va știrbi mult din prestigiul câștigat în urma alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut. Rămas și fără mult promisele alegeri anticipate și fără alegeri locale în două tururi Iohannis ar suferi o înfrângere majoră, iar PSD ar putea prinde aripi.

Rămâne de văzut ce planuri vor fi urzite la Cotroceni și cum va reuși președintele Iohannis să gestioneze această situație care, până în prezent curge împotriva așteptărilor sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *