Skip to content
Politică

Ce va ieşi din năzdrăvăniile lui Ponta? Boştinaru: Ar fi foarte greu să năpârlească peste noapte! EXCLUSIV

caleaeuropeana.ro

Ce va ieşi din năzdrăvăniile fostului prim-ministru Victor Ponta? Eurodeputatul Victor Boştinaru (vicepreşedinte al grupului S&D din Parlamentul European) a acordat duminică o declaraţie pentru PSnews.ro, analizând disputa dintre ex-premier şi actualul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea.

Concret, europarlamentarul a pledat pentru ca „înţelepciunea şi prudenţa să guverneze atitudinea” lui Ponta, Boştinaru amintind că acesta s-a retras de la şefia PSD şi a Guvernului fără a se consulta cu alţi lideri social-democraţi.

„Este în mod evident, înainte de toate, dăunătoare partidului. Pe de altă parte, este uşor straniu să constat că, în acest moment, când partidul are nevoie de unitate, fostul preşedinte al partidului face eforturi ca unitatea aceasta să fie pusă sub semnul întrebării. Şi, nu în ultimul rând, este îngrijorător acest fapt cu atât mai mult cu cât şansa noastră de a avea un guvern stabil şi funcţional şi de a implementa ceea ce ne-am asumat să implementăm depinde de sprijinul tuturor actorilor instituţionali din PSD – şi mă refer înainte de toate la actuala conducere a partidului, dar şi la fostul prim-ministru şi fostul preşedinte al PSD-ului, domnul Victor Ponta.

Aşa încât, fără să intru pe fondul acestei polemici, mi se pare că ar fi fost extrem de important ca înţelepciunea şi prudenţa să guverneze atitudinea domnului Ponta, cu atât mai mult cu cât domnia sa a decis să iasă din poziţiile pe care le avea (prim-ministru şi preşedinte al partidului) fără ca măcar în vreun fel conducerea legitimă a partidului să fi fost consultată, să fi fost implicată, să fi avut posibilitatea să spună: «da» sau «nu».

De aceea, cred că pasiunea cu care acest demers se derulează nu numai că nu face bine partidului, dar – îndrăznesc să spun – nu-l serveşte prea mult nici măcar pe domnul Victor Ponta, a punctat Victor Boştinaru.

Întrebat dacă – în opinia lui – este viabilă ipoteza potrivit căreia Ponta ar putea rupe o facţiune din PSD, Boştinaru a răspuns într-o notă pesimistă, subliniind că posibilii acoliţi ai fostului premier ar fi foarte puţini şi că această variantă i-ar servi preşedintelui Klaus Iohannis.

„Nu cred că această ipoteză este fezabilă. Dincolo de problemele (unele poate adevărate, poate reale) spuse de domnul Ponta, nu cred că o sciziune în PSD poate fi avută în vedere nici acum, nici în orizontul de timp următor. Pe de altă parte, nu cred nicio clipă că, dacă se va decide până la urmă plecarea unui număr mic (ceea ce e strict o speculaţie teoretică – dacă se va întâmpla, va fi probabil un număr foarte mic) de deputaţi, această jucărie politică va putea să aibă vreun rol în viaţa politică românească – vezi tot ce s-a întâmplat în anii din urmă, când diverşi lideri, din motive personale (frustrări, complicităţi), au decis să facă acest pas lateral.

Şi nu în ultimul rând: această posibilă defectare ar fi văzută – şi pe bună dreptate – ca un pas care ar servi exclusiv preşedintelui Klaus Iohannis. Nu văd cum un lider politic care a avut un rol atât de important în istoria PSD-ului s-ar angaja într-o operaţiune care – cel puţin aparent – ar servi scopurilor preşedintelui Iohannis. Ar fi greu de imaginat şi cu atât mai puţin greu de înţeles de către români, în general”, a detaliat europarlamentarul PSD.

Am continuat ideea, punându-i în vedere eurodeputatului social-democrat că ipoteza legată de dezertarea lui Victor Ponta este pusă în legătură cu o eventuală colaborare cu facţiunea pe care Daniel Constantin ar putea-o rupe din ALDE. La rândul lui, Victor Boştinaru a minimalizat potenţialul de schimbare al co-preşedintelui ALDE şi a vorbit în termeni sarcastici despre ipotetica „năpârlire” politică a fostului prim-ministru.

„Pe domnul Daniel Constantin nu-l bănuiesc de un potenţial prea ridicat de a produce surprize politice de vreun fel: nici într-un sens, nici în altul. Iar pe de altă parte grupul domniei sale nu văd cum ar putea să facă valuri care să ducă la o reorganizare a spectrului politic.

În acelaşi timp: dacă s-ar lua în calcul ipoteza unei regrupări pe zona suveranistă, naţională de inspiraţie poate PRU, ar fi foarte greu pentru un lider care s-a identificat el însuşi ca social-democrat, cu ADN social-democrat, care n-a părăsit niciodată social-democraţia să năpârlească peste noapte atât de radical şi să spună că a devenit altceva decât este. Până la urmă, toată chestiunea asta s-ar traduce printr-o lipsă de credibilitate devastatoare, care ar face aproape imposibil orice discurs şi orice iniţiativă a unui lider – fie că vine dinspre centru-dreapta (ALDE), fie că vine dinspre PSD”, a explicat vicepreşedintele grupului S&D din Parlamentul European.

Legându-ne de aluzia lui Victor Boştinaru la foşti lideri ai PSD care au adus deservicii acestei formaţiuni politice, l-am întrebat pe eurodeputat dacă – din punctul său de vedere – ex-preşedintele social-democrat Mircea Geoană ar putea fi o persoană potrivită pentru preşedinţia Serviciului de Informaţii Externe (SIE), având în vedere că numele fostului ministru al Afacerilor Externe a fost vehiculat de presă în această privinţă.

„Eu nu contest calităţile reale pe care domnul Mircea Geoană le are în mod evident în planul relaţiilor internaţionale, al diplomaţiei, al înţelegerii fine a complexităţii lumii în care trăim. Rămâne doar un lucru simplu: soluţia care va fi agreată va fi rezultatul unei negocieri între preşedintele Iohannis şi PSD, pentru că orice ar propune una dintre părţi, fără acordul celeilalte nu este posibil. Asta înseamnă că, dacă se va ajunge la o formulă (îmi reprim tentaţia de a specula – SIE are un rol prea important ca să îmi permit să speculez pe subiectul acesta), în mod cert nu va mai o soluţie la surpriză, pe care a adoptat-o domnul preşedinte Iohannis data trecută, cu Mihai-Răzvan Ungureanu, soluţie impusă cu o complicitate, cu un acord tacit al unei părţi din PSD şi cu sprijinul UNPR-ului care atunci era balamaua ce făcea legătura dintre interesele lui Klaus Iohannis şi anumite grupări din Parlamentul României. În mod cert, trebuie să existe o negociere explicită şi un acord al celor două părţi. Şi poate că aşa este cel mai bine, ţinând cont că în aceste vremuri dramatice buna, legala şi constituţionala funcţionare a serviciilor secrete româneşti este un element esenţial în creşterea capacităţii României de a anticipa evoluţii şi de a reacţiona corect.

Eu ştiu că a fost o surpriză. În momentul acela (iunie 2015 – n.r.), era prim-ministru interimar domnul Gabriel Oprea. A fost o formulă tacită, care a îmbrăţişat propunerea preşedintelui; n-a fost o dezbatere, o discuţie clară în PSD, o decizie prin poziţionarea PSD-ului. PSD-ul a fost cumva luat prin surprindere şi a mers cu valul. În mod clar, în acest moment nu se mai poate aşa ceva, iar PSD-ul va trebui, în dorinţa de a servi interesul naţional – în sensul superior – să poarte o negociere cu preşedintele Iohannis, pentru a garanta că soluţia pentru şefia SIE va fi una care întăreşte majoritatea în Parlament”, a încheiat Victor Boştinaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *