Ce va însemna Trump 2.0 pentru economia globală? Inflația, dobânzile și tarifele sperie economiștii

Sursa foto: Donald J. Trump

Inflația, dobânzile și tarifele vor fi elementele economice care vor modela 2025 și îl vor face un an cel puțin aparte pentru economia globală, scrie BBC. E de așteptat ca creșterea economică globală să rămâne „stabilă dar dezamăgitoare”, la un procent de aproximativ 3,2%, conform Fondului Monetar Internațional. Ce ar putea acest lucru să însemne pentru noi toți?

Cu exact o săptămână înainte de Crăciun, milioane de împrumutați americani au primit un cadou binevenit – a treia reducere consecutivă a dobânzilor.

Totuși, bursele au căzut puternic pentru că cel mai puternic șef de bancă centrală, Jerome Powell, șeful Rezervei Federale americane, a spus clar că nu ar trebui să ne mai așteptăm la alte tăieri în 2025, așa cum mulți ar fi sperat. Lupta împotriva inflației continuă.

„De aici, vorbim de o nouă fază și o să fim precauți cu privire la viitoare scăderi”, a spus Powell.

În ultimii ani, pandemia de Covid și războiul din Ucraina au provocat inflație galopantă în multe părți ale lumii, iar deși prețurile continuă să crească, tendința a încetinit în ultima vreme.

În ciuda acestor lucruri, inflația a crescut în noiembrie în SUA, în zona euro și în Regatul Unit cu 2,7%, 2,2% și respectiv 2,6%. Acest lucru subliniază dificultățile cu care se confruntă multe bănci centrale în „ultima sută de metri” a luptei lor cu inflația. Ținta din prezent este de 2%, iar ea va fi ușor de atins doar dacă economiile cresc.

Germania și Franța sunt motoarele tradiționale ale creșterii economice a Europei, însă performanța lor slabă pe fondul instabilității politice din ultimul an înseamnă că recenta revenire a creșterii economice nu va însemna mare lucru, iar zona euro riscă să piardă din nou viteză în acest an.

În această perioadă, cea mai grea piedică în fața creșterii economice globale este incertitudinea, „iar incertitudinea vine dinspre ce s-ar putea întâmpla cu lumea în domnia lui Trump 2.0”, spune Luis Oganes, director de cercetare macro la banca de investiții JP Morgan.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: