Skip to content
Politică

Ce variantă de refacere a Guvernului negociază PNL cu USRPLUS. Condiția impusă de liberali tandemului Barna-Cioloș

În aceste zile au loc negocieri intense între PNL și USRPLUS pentru refacerea Guvernului, după ce tandemul Barna-Cioloș a decis retragerea miniștrilor din Executiv. Surse liberale au dezvăluit pentru PS News că o întâlnire de taină a avut loc în acest weekend, în sediul primăriei Cluj-Napoca, la care au participat, printre alții, Emil Boc, Florin Cîțu, Dan Barna și Dacian Cioloș. În cadrul întâlnirii s-a discutat varianta revenirii USRPLUS la guvernare, însă, cu o singură condiție impusă de PNL: liberalii nu vor accepta revenirea la Palatul Victoria a miniștrilor remaniați Stelian Ion (Justiție) și Sănătate (Vlad Voiculescu).

Totodată, liberalii le-au propus celor din USRPLUS ca refacerea coaliției de guvernare să aibă loc după Congresele celor două partide „pentru a nu influența în vreun fel competiția din interiorul lor”, au mai precizat surse liberale pentru PS News. Întâlnirea nu a avut, însă, niciun rezultat, atât Dan Barna, cât și Dacian Cioloș anunțând că nu se negociază nimic până când Florin Cîțu nu va pleca de la Palatul Victoria.

De cealaltă parte, surse din echipa premierului Florin Cîțu au explicat pentru PS News că, după ce Florin Cîțu va câștiga președinția PNL, acesta va accepta să plece de la Palatul Victoria „de dragul coaliției”, însă el va conduce negocierile privind viitoarele portofolii pentru USRPLUS, din postura de președinte al PNL. De altfel, în echipa premierului se discută varianta ca Lucian Bode, actualul ministru al Internelor, să fie propunerea de premier a PNL. Totodată, liberalii exclud varianta ca USRPLUS să dea numele premierului, așa cum a declarat Dacian Cioloș, propunerea lansată de copreședintele USRPLUS fiind chiar subiect de glumă în interiorul PNL zilele acestea.

Cioloș s-a întors cu idei de la Bruxelles

Amintim că, ex-premier al României, Cioloș a lansat „o idee provocatoare”: USRPLUS să propună viitorul premier. Vineri, la Cluj, într-o dezbatere cu ceilalți candidați la șefia USR PLUS, Dan Barna și Irinel Darău, Cioloș a declarat că aceasta e cea mai bună modalitate prin care USR PLUS se poate asigura că vor fi făcute reforme. În caz contrar, dacă reformele nu vor fi garantate, USR PLUS ar trebui să treacă în opoziție.

Lansez o ideee care poate părea provocatoare: cea mai bună modalitate prin care să ne asigurăm că putem face reforme e să le spunem celor de la PNL și UDMR să facem noi o propunere de premier care să își asume reformele în numele guvernului. Este putere de împărțit, Parlamentul, Senatul, Camera Deputaților, astfel că poate exista echilibru de putere. Dacă nu vom avea garanția că putem face reforme, decât să fim un partid umbră al PNL care face ce vrea cu noi, mai bine ne gândim la opoziție. Anticipatele nu depind doar de noi.

Noi dacă intrăm din nou la guvernare alături de PNL nu este că recâștigăm încrederea în PNL, ci că facem tot ce ținem de noi să aplicăm agenda de reforme. Dacă putem mergem la guvernare, dacă nu – mergem în opoziție”, a spus Cioloș.

Europarlamentarul Dacian Cioloș este considerat de către o parte dintre cei din partid „creierul operațiunii ieșirii USRPLUS de la guvernare”, fiind acuzat chiar de către cei din tabăra lui Barna că vrea să prăbușească partidul pentru a se erija lunile viitoare în marele salvator al formațiunii politice, după prăbușirea evidentă din această lună.

DETALII AICI: Conflict în interiorul USRPLUS. Dacian Cioloș, considerat ”creierul” ieșirii de la guvernare

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *