Skip to content
Politică

CE, vehementă în privința justiției din România: Necesită o monitorizare continuă! DOCUMENT

Gandul.info

România este din nou în atenția Comisiei Europene (CE), după ce în raportul de țară dedicat, o mare parte din recomandări vizează domeniul Justiției.

Concret, raportul CE atrage atenția asupra faptului că independența Justiției și cadrul legislativ anticorupție sunt afectate, scoate în evidență prezența fenomenului corupției din aparatul bugetar de la toate nivelurile, precum și suspiciunile de fraudă din licitațiile publice, problemă care afectează construcția de spitale și autostrăzi din România, informează HotNews.ro.

Raportul este cu atât mai îngrijorător cu cât de obicei, recomandările priveau economia, nu justiția și fenomenul anticorupție. În raport sunt evidențiate așadar foarte multe astfel de referințe privind Justiția, printre care:

„Achizițiile publice eficiente și transparente rămân esențiale pentru abordarea principalelor provocări politice pentru România, inclusiv cheltuielile publice eficiente, lupta împotriva corupției și stimularea inovării și a creșterii durabile și favorabile incluziunii. România a înregistrat unele progrese în abordarea recomandărilor specifice de țară privind punerea în aplicare a strategiei privind achizițiile publice, însă planul nu este încă pe deplin implementat. În același timp, sporirea eficienței și utilizarea strategică a achizițiilor publice, controlul eficient și controlul fraudelor rămân provocări. Durabilitatea măsurilor luate și ireversibilitatea reformelor necesită o monitorizare continuă. Provocările privind eficiența și transparența asociate achizițiilor publice se aplică în special investițiilor mari în infrastructura de sănătate din spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova.

Evoluțiile din ultimul an au pus în mare parte în discuție ireversibilitatea și durabilitatea progreselor substanțiale ale României în ceea ce privește reformarea sistemului său judiciar și combaterea corupției la nivel înalt. Independența judiciară este pusă sub semnul întrebării și se exercită presiuni asupra instituțiilor judiciare și asupra cadrului juridic pentru combaterea corupției, în timp ce progresul în ceea ce privește provocările rămase este reținut în continuare. Punerea în aplicare a strategiei naționale anticorupție 2016-2020 care dezvoltă măsuri suplimentare de prevenire și combatere a corupției progresează la nivel tehnic, dar este nevoie de un sprijin politic mai tangibil, deoarece problemele legate de corupție și guvernare în sectorul public persistă la toate nivelurile și se numără printre principalele provocări pentru mediul de afaceri.

În cadrul Mecanismului de cooperare și verificare pe justiție (MCV), Comisia continuă să monitorizeze reforma judiciară și lupta împotriva corupției în România. Prin urmare, aceste domenii nu sunt acoperite de recomandările specifice de țară pentru România, dar sunt relevante pentru dezvoltarea unui mediu socio-economic pozitiv în țară”.

În privința economiei, Comisia Europeană a emis un avertisment României miercuri, în care atrăgea atenția asupra devierilor de la obiectivele pe termen mediu (MTO).

CITIȚI ȘI ROMÂNIA, DIN NOU ÎN VIZORUL COMISIEI EUROPENE

Totodată, raportul CE chestionează și reducerea contribuției la pensiile de stat administrate privat, din Pilonul II, un fenomen despre care susține că ar putea afecta piața de capital.

„Sănătatea sectorului financiar s-a îmbunătățit în continuare, însă unele evoluții necesită monitorizare. Sectorul bancar este bine capitalizat, iar calitatea activelor s-a îmbunătățit. Cu toate acestea, mai multe inițiative legislative în curs de desfășurare, care riscă să afecteze în mod negativ eliminarea creditelor neperformante, precum și creditele și investițiile, necesită o monitorizare atentă. Reducerea recentă a contribuțiilor la fondurile de pensii din pilonul II, prefinanțate, a relaxat preocupările fiscale pe termen scurt, dar ar putea avea implicații negative asupra dezvoltării piețelor de capital”, susține CE.

Documentul ce include recomandările Comisiei Europene privind domeniul Justiției din România poate fi consultat AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *