Ce venituri are un parlamentar în România. Alte beneficii de care se bucură deputaţii şi senatorii

Sursa foto: Monitorul fiscal

Salariu de peste 10.000 lei pe lună, transport gratuit și diurnă de 400 de lei/zi. Sunt doar câteva dintre beneficiile de care se bucură senatorii și deputații din România.

Salariul de bază pentru parlamentarii români este de 18.720 de lei brut pe lună, iar liderii de grup încasează în plus circa 2.000 de lei. Cele mai mari salarii le au președinții celor două Camere, ei încasează aproape 24.000 de lei brut pe lună, adică venituri de peste 13.000 de lei net, potrivit observatornews.ro.

La aceste salarii se adaugă sumele forfetare de aproape 1.500 euro. Este o sumă pe care o au la dispoziție pentru a-și finanța activitatea lunară cu tot ce implică ea – de la cheltuielile de cazare, masă și pentru amenajarea biroului, la plata propriului site și a angajaţilor. Astfel, fiecare parlamentar ajunge să coste statul român 35.000 de lei – sunt bani pe care aleșîi ii pot cheltui după bunul plac, mai ales că potrivit legii 50% din suma forfetară nu trebuie justificată.

Lunar – sub formă de indemnizație și sume forfetare – un parlamentar din România dispune de circa 11.500 de euro. Adică venituri foarte mari dacă ne uităm că un parlamentar britanic, de exemplu, câştigă aproape 8.000 de euro. În Suedia, un parlamentar are un venit lunar de aproape 6.300 de euro.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: