CE vrea să schimbe mecanismele de alocare a banilor care sunt cuprinși în politica de coeziune – Buda, noi atenționări

Foto; Daniel Buda

Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE, Daniel Buda, a transmis, împreună cu colegul său, eurodeputatul Dan Motreanu, o scrisoare, Ursulei von der Leyen, în care și-au exprimat îngrijorările față de posibila transformare a Politicii de Coeziune post-2027.

Mai exact, a explicat Daniel Buda pentru PS News, există riscul ca banii pentru dezvoltarea regiunilor să ajungă la guverne și acestea să dispună de aceste fonduri pe baza unor noi condiționalități. „Acest lucru ar însemna un proces birocratic mult mai complicat care ar încetini procesul de atragere de fonduri europene”, punctează Daniel Buda.

„În momentul de față se discută la nivel de Comisie Europeană (și noi avem aceste informații, deoarece suntem destul de conectați în interiorul Comisiei Europene) despre politica de coeziune, și anume intenția CE de a schimba mecanismele de alocare a banilor care sunt cuprinși în politica de coeziune.

Astăzi discutăm despre o alocare a acestor resurse financiare către regiuni și mai puțin către țări. Regiunile sunt cele mai importante în această economie a discuțiilor, pentru că se dorește înlăturarea diferențelor sau disparităților dintre regiuni, adică a diferențelor de dezvoltare a regiunilor, plecând de la ceea ce înseamnă apă, canal, infrastructură rutieră, cea medicală, școlară ș.a.m.d.

Dar, pentru a preveni acest fenomen pe care îl întâlnim destul de prezent în Uniunea Europeană și mai ales în zona de Est a UE, adică fenomenele de migrație.

Deci, practic ADR-urile (Dezvoltare rurală şi agricultură)erau cele care implementau aceste resurse financiare. Acum se discută să nu mai fie acest mecanism de alocare a banilor, în speță să nu mai fie beneficiare și să dispună de aceste resurse financiare, autoritățile publice locale, împreună cu ADR-urile ci să fie o alocare a resurselor financiare, pe logica PNRR-ului.

Adică ar trebui să-și asume statele membre tot felul de obligații, ținte pe care dacă nu le respectă, nu mai primesc banii. Ori, dincoace, în politica de coeziune, banii erau alocați statelor membre și statele membre erau responsabile de felul în care se cheltuiesc banii, fără să fie subsumate neapărat unor ținte. Sigur trebuia să nu existe risc de furt pentru acești bani.

Și atunci, pentru noi acest lucru este foarte important, și anume să rămână aceeași formulă de alocare a banilor în momentul de față, astfel încât banii să ajungă la autoritățile de management pe de o parte și, apoi, să fie mult mai ușor de accesat de către primării. Să nu fie statele membre condiționate de aceste alocări financiare prin îndeplinirea unor ținte sau jaloane, oricăror fi ele.

Acest lucru duce și la o concentrare eminamente a dispecerării acestor resurse financiare în mâna guvernelor.

Nu vrem să fie numai guvernele cele care să fie implicate în gestionare acestor resurse financiare, pentru că pur și simplu ar fi depășite din punct de vedere al capacității administrative. Ar însemna un proces birocratic mult mai complicat și mai complex, care cu siguranță nu ar duce la un proces de absorbție fondurilor europene. Și de aceea am cerut Comisiei și Ursulei von der Leyen să păstreze aceleași mecanisme de alocare a resurselor financiare, fără discuție”, a spus Daniel Buda pentru PS News.

De asemenea, Daniel Buda a anunțat despre scrisoare și pe pagina sa de Facebook, precizând:

„Transformarea Politicii de Coeziune într-un instrument financiar strict ar afecta semnificativ cooperarea interregională și abordarea teritorială specifică diferitelor regiuni.

Renunțarea la principiile sale sociale și teritoriale ar duce la o Uniune Europeană mai fragmentată, lăsând în urmă comunități întregi care depind de aceste fonduri pentru dezvoltarea lor.

În calitate de membri ai Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, subliniem necesitatea urgentă de a menține  Politica de Coeziune în forma sa actuală. Aceasta nu este doar un instrument financiar, ci un simbol al solidarității europene și al angajamentului față de o creștere economică inclusivă și echitabilă. Fără acest pilon, riscăm să slăbim coeziunea și să generăm inechități mai mari între regiunile europene.

Considerăm că menținerea și consolidarea acestei politici este crucială pentru o Europă unită și prosperă, capabilă să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor săi, indiferent de regiunea din care provin”.

foto Daniel Buda Facebook

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: