Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Cea mai importantă confruntare a alegerilor locale. Ce ar însemna o înfrângere a Gabrielei Firea în Capitală

Inquam Photos / George Călin

Ne aflăm în plină campanie electorală pentru alegerile locale, într-un context inedit reprezentat de criza provocată de pandemia de coronavirus. Ochii tuturor sunt ațintiți în special pe Capitală, acolo unde vom avea cea mai importantă confruntare a acestor alegeri între Gabriela Firea, sprijinită de PSD și Nicușor Dan, sprijinit de USR-PLUS și PNL. Rezultatul alegerilor locale va arăta trendul pentru alegerile parlamentare din luna decembrie.

Modificarea configurației politice din București

După alegerile locale sunt șanse foarte mari să asistăm la modificarea configurației politice din București. Capitala este dominată în prezent, atât la centru, cât și la nivel de sectoare de PSD. Social-democrații și-au impus primari pe linie în urma alegerilor din 2016, însă sunt șanse mari să asistăm la câteva schimbări importante. De pildă la Sectorul 6, acolo unde primar este Gabriel Mutu, PNL și-a pregătit un candidat puternic în persoana lui Ciucu, cel care pare a fi principalul contracandidat în acest moment al actualului edil. Nici la Sectorul 3 lucrurile nu sunt clare după plecarea lui Negoiță din PSD și ulterior părăsirea funcției de primar, conform legii.

Jocurile sunt deschise, iar procentul de imprevizibil e mare. Șansele sunt însă ca PSD să nu mai câștige pe linie anul acesta în București. Totul pare a depinde de nivelul participare și de capacitatea partidelor de a-și mobiliza electoratul propriu. Electoratul indecis reprezenta o țintă în trecut pentru aproape toate partidele. În contextul pandemiei însă, partidele par a fi preocupate în acest moment de capacitatea de a mobiliza la urne proprii suporteri.

Nicușor Dan – Gabriela Firea, cea mai importantă confruntare a alegerilor

Dincolo de confruntările pentru sectoare cea mai importantă bătălie se dă la Primăria Generală. Confruntarea va cântări mult și în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. Pe de o parte, realegerea Gabrielei Firea o va valida ca lider absolut indiscutabil în PSD. Firea se va putea profila astfel drept candidat din partea PSD la viitoarele alegeri prezidențiale și ar putea totodată să amenințe scaunul de președinte al PSD, deținut în prezent de Marcel Ciolacu.

Totuși, o înfrângere a Gabrielei Firea va duce la un cu totul alt joc. Cu Nicușor Dan la șefia Primăriei Capitalei, PSD va avea viață grea în sectoare și am putea asista la o bătălie de gherilă în următorii 4 ani de zile. O înfrângere a Gabrielei Firea ar reprezenta și o lovitură devastatoare pentru PSD în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. Social-democrații au pierdut deja mai mult de 20 de procente față de alegerile din 2016 (potrivit ultimelor sondaje de opinie), iar o înfrângere la Primăria Generală nu ar face decât să adâncească această criză. Mulți parlamentari, puși în situația de a-și vedea fotoliul amenințat vor continua să fugă spre alte partide.

Pe de altă parte, victoria lui Nicușor Dan ar însemna dincolo de dezastrul provocat în PSD, o victorie a ideii de unitate politică. Ținând cont de faptul că Dan este sprijinit de o alianță USR-PLUS-PNL, victoria acestuia ar confirma viabilitatea acestui model, pe care l-am putea vedea replicat. Fără îndoială, o victorie a lui Dan ar însemna și procente în plus la parlamentare atât pentru PNL, cât și pentru USR-PLUS. Totuși, reversul este și el valabil. O înfrângere a lui Nicușor Dan ar însemna în primul, dincolo de costurile politice, o înfrângere a ideii de unitate împotriva PSD. Ar fi o lovitură grea dată atât liberalilor cât și pluseriștilor, aceștia din urmă resimțind probabil încă și mai dur un astfel de șoc.

În concluzie, alegerile locale pentru Primăria Capitalei cântăresc enorm de mult în acest an și ele vor avea cu siguranță un ecou în cadrul alegerilor parlamentare din decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *