Cea mai mare breșă de securitate din ultimii ani: Software-ul pentru sistemul de frontieră al UE, la cheremul rușilor

Sursa foto: wikipedia

Angajații diviziei din Moscova a companiei franceze de IT Atos au participat în 2021 la achiziționarea de software pentru proiectul European Visitor Registration System al Uniunii Europene.

Financial Times scrie despre acest lucru, citând documente relevante.

Vorbim despre sistemul de intrare/ieșire (EES).

Sistemul trebuie să colecteze date de intrare și ieșire pentru fiecare călător străin care intră sau iese din UE. Sistemul va înregistra datele personale și biometrice, precum și statutul de viză al participantului.

Contractul de construire a EES, în valoare de 212 milioane de euro, a fost câștigat în 2019 de Atos din Franța și Leonardo din Italia. Sistemul trebuia să fie lansat în noiembrie 2024, dar lansarea sa a fost amânată .

Documentele văzute de FT arată că filiala Atos din Moscova funcționa sub o licență care dădea acces FSB la activitățile sale din țară. Licența FSB acordă permisiunea pentru „dezvoltarea, producerea și distribuția de instrumente de criptare (criptografice), informații și sisteme de telecomunicații”.

Potrivit a patru surse, personalul din Moscova a fost „direct implicat în achiziționarea de software pentru sistemul de frontieră al UE”.

Jurnalistul și cercetătorul serviciilor ruse de informații Andrei Soldatov a explicat pentru Financial Times că o astfel de licență oferă FSB o „uşă din spate” pentru a accesa Atos Rusia. „Ei pot vedea tot ce lucrează compania”, a spus el.

Potrivit FT, Parchetul European (EPPO) a lansat o anchetă cu privire la implicarea diviziei ruse Atos în proiectul EES.

FT scrie că, în special, principala persoană de contact pentru achiziționarea de certificate criptografice de la compania americană AppViewX pentru EES a fost angajata Atos din Moscova Yulia Plavunova.

O fostă angajată a Atos a confirmat că Plavunova „făcea parte din biroul de achiziții” și că era „în mod constant implicată în achizițiile legate de contractori”.

Potrivit acestuia, nu știa că Plavunova se afla în Rusia. El a menționat că acest lucru este „ciudat”, deoarece doar angajații cu „autorizație UE” puteau fi desemnați în proiectul EES. Potrivit documentelor, tot personalul care lucrează la proiect trebuie să aibă autorizație secretă UE eliberată de Agenția Națională de Securitate într-una dintre țările europene.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: