O furtună geomagnetică puternică afectează planeta noastră. Specialiștii au emis un avertisment de furtună geomagnetică până luni. Explozia de plasmă de la erupția solară ar putea interfera cu transmisiunile radio de pe Pământ.
De asemenea, în această perioadă sunt posibile oportunități de observare a aurorei boreale datorită activității solare.
Erupțiile solare pot provoca perturbări de câteva ori pe an, afectând transmisiunile radio de înaltă frecvență, dar și urmărirea prin satelit a navelor spațiale.
Publicul este informat că nu există motive de îngrijorare majoră, potrivit alertei emise sâmbătă de Centrul de prognoză meteo spațială al NOAA din Boulder, Colorado.
Furtunile geomagnetice, cunoscute și sub numele de furtuni solare, sunt perturbări ale câmpului magnetic al Pământului cauzate de expulzări mari de plasmă și câmpuri magnetice din atmosfera solară sub formă de CME. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) clasifică furtunile geomagnetice pe o scară de la G1, care poate provoca o creștere a activității aurorale în jurul polilor și fluctuații minore în alimentarea cu energie electrică, până la G5. Acest nivel cel mai extrem poate provoca pene de curent radio HF (înaltă frecvență) complete pe întreaga parte a Pământului luminată de soare, care pot dura câteva ore, scrie Space.com.
Furtuna ar putea întrerupe transmisiunile radio de înaltă frecvență, cum ar fi cele ale avioanelor care încearcă să comunice cu turnurile de control al traficului la distanță.
Majoritatea avioanelor comerciale pot folosi transmisia prin satelit ca rezervă, a declarat Jonathan Lash, meteorolog la acest centru, potrivit ABC News.
Operatorii de sateliți ar putea avea probleme în urmărirea dispozitivelor spațiale, iar rețelele electrice ar putea, de asemenea, să înregistreze un anumit „curent indus” în liniile lor, deși nu este ceva ce nu-l pot gestiona, a spus acesta.
„Pentru publicul larg, dacă aveți un cer senin noaptea și vă aflați la latitudini mai mari, aceasta ar fi o mare oportunitate de a vedea cum se luminează cerul”, a spus Lash.
La fiecare 11 ani, câmpul magnetic al Soarelui se inversează, ceea ce înseamnă că polii săi nord și sud își schimbă poziția. Activitatea solară se schimbă în timpul acestui ciclu, iar acum se află în apropierea celui mai activ, numit maxim solar.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News