Skip to content
Politică

”Cea mai simplă soluție” pentru ieșirea din criza politică a momentului: ”Asta ar însemna revenirea PSD-ului la guvernare”

Inquam Photos/Octav Ganea

Politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu susține, într-o declarație pentru PS News, că sunt doar trei soluții pentru ieșirea din criza politică a momentului: un guvern de mare coaliție, preluarea guvernării de către PSD sau o coaliție între PNL și PSD.

Un guvern de mare coaliție ar fi cea mai simplă soluție, dar asta ar însemna revenirea PSD-ului la guvernare și preluarea funcției de prim-ministru. S-a văzut că un guvern așa-zis de coaliție bazat pe valori comune nu a funcționat pentru simplu motiv că între USRPLUS și PNL nu există o viziune comună. Eu cred că partidele-sistem, PNL și PSD, pot găsi în mai mare măsură un numitor comun în ceea ce privește guvernarea decât o coaliție în care este introdus un partid anti-sistem. 

Guvernul de coaliție cu USR PLUS nu poate să funcționeze în condițiile date. Cîțu nu va renunța la poziția de prim-ministru decât în măsura în care va primi un vot de neîncredere din partea Parlamentului, iar guvernul minoritar nu este o soluție.

Ceea ce propune domnul Vîlceanu (dan Vîlceanu, ministrul interimar al Finanțelor Publice – n.r.) este ceea ce se numește în teoria politică un guvern eficient, adică un guvern care negociază pe fiecare lege. În cazul unui guvern minoritar care negociază pe fiecare lege, calculul este simplu: partidul își va atinge obiectivele și nu va pierde, opoziția va condiționa guvernarea și va avea de câștigat. Nu este o soluție de guvernare, iar guvernările în democrațiile parlamentare se bazează pe majoritate, ăsta e principiul: nu ai majoritate, nu poți să guvernezi.

Am mai avut guverne minoritare, dar puternice: Guvernul Năstase care avea 46% dintre parlamentari, dar să negociezi de la 30% și ceva pentru fiecare lege până la 50% pe fiecare lege e prea mult.

Nu că mi se pare doar o naivitate, dar mi se pare o atitudine aventuroasă raportată la politică, doar pentru simplul refuz de a înțelege că într-o țară ca România, și într-o țară democratică normală,  guvernele sunt de coaliție”, conchide Cristian Pîrvulescu.

 

2 comentarii la “”Cea mai simplă soluție” pentru ieșirea din criza politică a momentului: ”Asta ar însemna revenirea PSD-ului la guvernare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *