Skip to content
Politică

Cealaltă față a primarului Chirica: închide cantina săracilor și introduce un ONG în schemă

7est.ro

Citiți în cele ce urmează despre cealaltă față a primarului PSD de Iași, Mihai Chirica, prezentat până acum în presa centrală aproape numai ca un disident anti-Liviu Dragnea. Ei bine, acum edilul însuși a anunțat că vrea să închidă cantina săracilor din oraș (urmând ca serviciul să fie externalizat către un ONG), în ciuda faptului că face parte dintr-un partid care – cel puțin teoretic – ar trebui să aibă grijă de categoriile sociale defavorizate.

Închiderea Băii Comunale şi a cantinei de ajutor social, precum şi planuri pentru un nou stadion: acestea au fost principalele anunţuri în premieră ale municipalităţii cu ocazia primelor două dezbateri publice privind bugetul local, a relatat luni Ziarul de Iași.

La acestea se adaugă mutarea cubului din lateralul Teatrului Naţional, la pachet cu extinderea zonei pietonale, amenajarea unui staţii de tramvai (peron cu o lungime de 50 metri) la Sala Sporturilor, iluminarea arhitecturală a podurilor peste Bahlui, înfiinţarea unui centru de conferinţe la fostul cinematograf Victoria şi, nu în ultimul rând, achiziţia a 3.000 de bănci pentru amplasarea acestora în cartiere. Totodată, primarul a vorbit despre contractarea unui împrumut pentru reabilitarea unui monument istoric şi extinderea capacităţii stadionului din Copou până la 20.000 de locuri, în paralel cu demararea demersurilor pentru construirea unui stadion nou.

În cazul Băii Comunale, primarul Mihai Chirica a susţinut că sunt pierderi anuale de 200.000 euro. Obiectivul a fost deja închis, un ieşean venit la dezbatere cerându-i socoteală edilului social-democrat pe această temă. Baia Comunală va rămâne închisă, potrivit PSD-istului, iar în şedinţa plenului Consiliului Local de marți a fost introdus un proiect de hotărâre în acest sens.

„Baia publică nu este asistenţă socială. Nu pot să plătesc 1,7 milioane lei pe an pentru nişte servicii încasate la jumătate. Nu acesta este rolul administraţiei locale, noi nu facem servicii publice de masaj, de înot sau de duş (…) Anual sunt pierderi de 200.000 euro pentru câţiva care ajungeau acolo şi se bălăceau”, a menţionat primarul în timpul dezbaterilor. Deocamdată, edilul nu a anunţat care va fi destinaţia clădirii, dar una dintre posibilităţile menţionate de primar este ca imobilul să fie cedat Spitalului de Recuperare.

În ceea ce priveşte cantina de ajutor social, Mihai Chirica a precizat că şi aceasta va fi închisă şi, cel mai probabil, Primăria îşi va onora obligaţia legală de a asigura o masă zilnică către cei 196 de asistaţi beneficiari prin intermediul unei organizaţii neguvernamentale.

„Obligaţia administraţiei este de a asigura o masă zilnică de 12,5 lei, iar la noi costurile sunt de 25 lei pe asistat. Pentru ce? Ca să ţin nu ştiu câţi angajaţi acolo, să întreţin o clădire, să fie păzită…” a afirmat primarul Chirica.

El a adăugat că la cantină se cheltuiau în plus 817.000 lei/an pentru asigurarea mesei zilnice către asistaţii social. Cantina ar putea deveni sală de sport pentru Liceul Economic 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *