Skip to content
Politică

CEC Bank sau Eximbank va deveni bancă de dezvoltare

Una din cele două bănci de stat CEC Bank sau Eximbank va deveni bancă de dezvoltare care să fie partener al statului în ceea ce priveşte asigurarea finanţării pentru proiecte europene, dar şi pentru economie, spune ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. 

„E foarte bine că avem bani europeni, dar problema este ca dumneavoastră să aveţi la dispoziţie şi ceea ce aveţi de pus dumneavoastră. Adică să identificăm acele zone sau căi de a depune şi partea de cofinanţare. Aici deja am avut discuţii la BNR şi Ministerul de Finanţe, iar ideea e agreată la nivel de prim-ministru de a avea o bancă de dezvoltare. Una din cele două bănci de stat, CEC sau Eximbank, să devină bancă de dezvoltare. O astfel de bancă creată în acest fel poate fi folosită în mod direct de stat ca partener în ceea ce înseamnă fonduri europene şi în economie în general”, a afirmat Teodorovici, vineri, la Suceava, potrivit Mediafax.

Teodorovici a mai spus că tot în domeniul finanţării sunt discuţii cu BEI şi BERD pentru a se crea o facilitate de finanţare pentru localităţi sub un anumit număr de locuitori, urmând să fie asigurată finanţarea de la documentaţia tehnică până la investiţia în sine, după care banii să se întoarcă într-un anumit interval de timp după capacitatea financiară a fiecăruia.

Teodorovici a mai arătat că un alt proiect prevede ca primăriile să nu mai fie lăsate să se împrumute singure, ci să fie luat un împrumut de către Guvern pentru primării.

El a mai anunţat că până la sfârşitul anuluiMinisterul Fondurilor Europene va avea o reţea de centre judeţene de informare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *