Skip to content
Europa

CEDO a condamnat România pentru expulzarea a doi pakistanezi acuzați de SRI că pregăteau acțiuni teroriste

Facebook/Cotidianul
" "

CEDO a condamnat, joi, România în cauza Muhammad și Muhammad vs România, pentru încălcarea articolului 1 din protocolul nr 7 din Convenția Drepturilor Omului referitor la garanțiile procedurale în expulzarea străinilor, se arată într-un comunicat al Curții. Cazul a fost judecat în mod excepțional în Marea Cameră a Curții (formată din 17 judecători) iar sentința a fost pronunțată cu majoritate, fiind exprimate mai multe opinii concurente și două opinii separate. Printre cei care au făcut opinie separată se numără și judecătorul României la CEDO, Iulia Motoc.

Potrivit sursei citate, Curtea  a constatat că reclamanții au primit informații foarte generale despre acuzațiile care li s-au adus și că nu au avut posibilitatea să consulte actele specifice referitoare la acuzația că ar fi pus în pericol siguranța națională.

" "
" "

Ținând seama de marja de aprieciere lăsată statelor în astfel de cazuri, Curtea a stabilit că limitările impuse reclamanților nu au fost echilibrate în procedurile interne de extrădare astfel încă să-i fie respectate drepturile.

Este vorba despre Adeel Muhammad și Ramzan Muhammad, doi pakistanezi născuți în 1993 și 1982, care au venit în România în septembrie 2012 cu viză de student.

Cei doi studiau economia la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Ramazan Muhammad a intrat în Românai în februarie 2009, cu o viză de student pe termen lung iar soția  lui a venit în România în aprilie 2012. În decembrie 2012, Serviciul Român de Informații a cerut parchetului de pe lângă  Curtea de Apel București să-l declare indezirabil. În susținerea solicitării, SRI a furnizat documente clasificate.

În decembrie 2012, parchetul a trimis solicitarea Curții de Apel București, secției de contencios, cerând să-i declare pe cei doi indezirabili. În solicitare se arăta că, potrivit informațiilor de la SRI, existau indicii solide că reclmanții intenționau să se angajeze în activități care puneau în pericol siguranța națională. Documentele clasificate au fost transmise Curții de Apel.

Cei doi reclamanți au susținut în fața instanței că nu înțeleg motivele pentru care au fost acuzați iar Curtea de Apel le-a comunicat că documentele sunt clasificate.

Curtea i-a declarat indezirabili pentru o perioadă de 15 ani și a decis expulzarea lor.

Pe data de 6 decembrie 2012, SRI a dat publicității un comunicat în acest caz, în care a dat detalii și exemple de activități de care cei doi pakistanezi erau acuzați, de susținere a unui grup islamist afiliat ideologic al-Qaeda.

CEDO mai notează că informațiile au apărut în presă, care au indicat numele reclamanților și detalii legate de studiile lor universitare. Cei doi au făcut apel la Înalta Curte însă acesta a fost respins. Înalta Curte și-a însușit ceea ce a văzut în documentele clasificate și a constatat că judecătorii Curții de Apel au decis în mod corect că reclamanții intenționau să se angajeze în activități care puneau în pericol siguranța națională.

Cei doi pakistanezi au părăsit România pe 27 decembrie 2012 și au reclamat la CEDO faptul că nu au avut parte de garanții procedurale în procesul de extrădare și că, în concret, nu li s-au adus la cunoștință acuzațiile și nu au avut acces la documentele depuse la dosar. Cazul a ajuns la CEDO în decembrie 2012.

Curtea a stabilit că reclamanții au suferit ”limitări majore în exercitarea dreptului lor de a fi informați asupra fatelor pe care s-a bazat decizia de expulzare și în exercitarea dreptului de a avea acces la conținutul documentelor și informațiilor pe care s-a bazat autoritatea competentă care a decis expulzarea”.

Satul român a fost condamnat la 10.000 de euro despăgubiri și 1365 de euro cheltuieli de judecată.

Context

Este un caz excepțional, dat fiind că în 2019 cauza a fost trimisă Marii Camere. În mod excepțional, Marea Cameră, formată din 17 judecători, judecăt dosarele retrimise de camerele CEDO.

În cazul în care cererea prezentată unei Camere ridică o problemă gravă privind interpretarea Convențeii sau a Protocoalelor sale, sau dacă soluționarea unei cauze pentru conduce la o contradicție cu o hotărâre pronunțată anterior de curte, Camera poate să se desesizeze în favoarea Marii Camere.

Potrivit comunicatului Serviciul Roman de Informatii (SRI) din 2012, cetățenii străini Ramzan Muhammad si Adeel Muhammad pregăteau comiterea unei acțiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă de catre o structura extremista afiliata ideologic organizatiei al Qaeda.

„S-a stabilit că aceștia urmau să asigure suport pentru desfașurarea întregii operatiuni, relevant fiind și faptul că unul dintre cei în cauză deține cunostinte cu privire la confectionarea unor dispozitive explozive improvizate”, mentiona comunicatul SRI.

De asemenea, s-au obținut informații potrivit cărora, pentru punerea în aplicare a actiunii preconizate, s-a încercat cooptarea unor persoane cunoscute ca susținatori ai unor grupări jihadiste, care să acționeze împreuna cu „punctele de sprijin” din România, se mai arăta în comunicatul SRI.

Purtatorul de cuvânt al SRI a declarat în 2012, citat de ziare.com, că doi cetateni straini, cărora nu le-a precizat vârsta sau cetățenia, au fost implicati in pregatirea unor activitati ale unei structuri afiliate al Qaeda de comitere de actiuni teroriste pe teritoriul Romaniei in perioada Sarbatorilor de iarna, fiind retinuti si urmand sa fie indepartati din Romania.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *