Skip to content
Economie Societate

Cei care şi-au cumpărat locuinţe prin „Prima Casă“, invitaţi de bănci să negocieze dobânda. ROBOR a crescut marţi la 3,31%

Introducerea noului indice de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) în locul ROBOR doar pentru creditele noi şi refinanţări continuă să stârnească reacţii. Băncile care au acordat credite pentru „Prima Casă” pentru care nu se aplică IRCC, cel puţin deocamdată, şi-au invitaţi clienţii să renegocieze contractul, scrie economica.net, precizând că ar fi vorba despre aproximativ 200.000 de persoane.

Pentru creditele Prima Casă aflate în derulare, băncile îşi vor chema clienţii să le propună un nou nivel al dobânzii, calculat cu IRCC. După ce s-a ajuns la o înţelegere, aceasta se comunică Fondului de garantare„, au declarat surse guvernamentale pentru economica.net, precizând că hotărârea de guvern va fi aprobată cel mai probabil în şedinţa de guvern de săptămâna aceasta, miercuri fiind programată şedinţa Consiliului Economic şi Social (CES) în care se va da avizul, potrivit adevarul.ro.

" "

Surse din interiorul CES susţin că instituţia sau cel puţin anumite comisii nu îşi vor da aviz favofabil dacă IRCC nu se va aplica şi creditelor în derulare.   Amintim că Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de act normativ care prevede ca şi împrumuturilor pentru „Prima Casă” să li se aplice noul indice.   Indicele ROBOR la 3 luni a crescut marţi la 3,31%   Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut mar’i la 3,31%, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Luni, indicele a coborât la 3,30%, cel mai scăzut nivel din 2 aprilie, când a fost 3,23%.   Marţi, indicele a urcat la 3,31%.   Totodată, indicele ROBOR la şase luni a stagnat la 3,40%.   ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.   BNR a publicat, recent, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei.   Valoarea acestuia, pentru ultimul trimestru din 2018, este de 2,36%.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *