Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cei care spun că R.Moldova nu are armată greșesc enorm, susține colonelul (r) Ion Petrescu: Mulți dintre ofițerii și subofițerii lor au făcut studii în România

Guvernul Republicii Moldova

Invitat la „Puterea Știrilor”, colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar, a comentat prezența Gărzii de Onoare a R.Moldova la parada de 1 decembrie de la Arcul de Triumf din București și a ținut să-i contrazică pe cei care afirmă, „la diverse posturi de televiziune și radio”, că țara vecină „nu are armată”.

„Am avut ocazia să fiu în câteva misiuni în armata R.Moldova. În primul rând, cei care spun pe la posturi de televizune și radio că R.Moldova nu are armată greșesc enorm. E adevărat, e o armată de doar 6.500 de oameni, organizată pe batalioane, un batalion este chiar în orașul Chișinău, acolo era înainte brigada de parașutiști a trupelor dislocate pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești”, a spus fostul militar.

Ofițerii moldoveni și limba română

Expertul militar a adăugat că cei mai mulți dintre ofițerii și subofițerii armatei R.Moldova vorbesc limba română și și-au făcut studiile în România.

„La ora actuală, cu mici excepții, ofițerii și subofițerii vorbesc limba lui Mihai Eminescu, ordinele se dau în limba română, iar militarii care au participat la parada din București fac parte dintr-o subunitate de protocol a Ministerului Apărării din R.Moldova. Mulți dintre ei au făcut studii în România, la academii militare care funcționează la Sibiu, la Brașov, la Constanța, iar unii dintre ofițerii care au ajuns la nivel de batalion au venit și au studiat și la București. De altfel, actualul șef al Statului Major al Armatei R.Moldova a studiat la București, a studiat în țara sa și a studiat la Kiev, deci este un bun cunoscător al realităților din cele două entități statale vecine cu R.Moldova”, a completat colonelul în rezervă.

„R.Moldova nu e sustenabilă”

Ion Petrescu a precizat că România este țara care a ajutat cel mai mult R.Moldova, în contextul războiului din Ucraina și crizei energetice, însă a subliniat că în acest moment țara trăiește din datorii și „nu este sustenabilă”.

„Evenimentele recente au dovedit, mai ales în cazul penelor de curent, că singura țară care a ajutat imediat, concret, fără condiționări a fost România. Cunoaștem și dialogul direct pe care îl are premierul nostru cu șefa Guvernului de la Chișinău, precum și repetatele întâlniri pe care le are președintele României cu președintele R.Moldova, Maia Sandu.

Dacă e să ne referim la populația R.Moldova, oficial, aceasta este de 3,9 milioane de cetățeni, din care tăiem 400.000 care trăiesc în Transnistria, dar care acum au rămas doar vreo 250.000, pentru că tinerii de-colo au plecat să lucreze ori în Europa, ori în Federația Rusă. Deci, din cei 3,5 milioane, aproximativ un milion, cu sau fără pașaport românesc, au plecat să lucreze în țări precum Franța, Italia, Spania. Asta înseamnă că acasă au rămas doar 2,5 milioane! Știți ce înseamnă asta? Înseamnă populația Bucureștiului fără suburbii, iar ceea ce au ei ca PIB este la nivelul județului Prahova.

Realitatea tragică pe care o trăiesc ei acum, pentru că trăiesc numai din datorii, este că R.Moldova nu este sustenabilă și normal ar trebui să se numească Moldova de Est, pentru că văd că se folosește tot mai des formula „Moldova”. Să avem pardon, dar dincoace de Prut este Moldova României, dincolo e Basarabia, a fost tot a României, momentan este o entitate desprinsă din Uniunea Sovietică, dar eu mă uit la ultimul sondaj de opinie, care arată că 39.5% ar fi pentru unire. Dacă acest ritm de creștere a ponderii de îndreptare spre România se menține, asta înseamnă că la anul, pe vremea asta, o să discutăm că mai mult de jumătate dintre cetățenii R.Moldova vor dori unirea. Care este inevitabilă, va veni pe cale pașnică, se va face în mod democratic, prin referendumuri derulate atât în R.Moldova, cât și în România”, a afirmat militarul.

Amintiri cu Regele Mihai I

„Eu nu pot să uit că, în 1940, bunicul meu a fost bătut cu patul armei de sovietici”, a povestit colonelul (r) Ion Petrescu.

„Fiind mecanic, și-a refugiat familia la Gheorgheni, în Transilvania, și aici vine pata de culoare: când a venit Regele Mihai acolo, a fost întâmpinat de o tânără care avea în brațe o fată. Tânăra era bunica mea, iar fetița era mama mea. Ei, mamei mele Regele Mihai i-a dat o ciocolată. L-am întrebat pe Regele Mihai dacă își mai aduce aminte și a râs”, a încheiat el povestirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *