Cei mai norocoși români iau 43% la pensie după calculare și indexare

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: unsplash

Cei mai norocoși români iau 43% la pensie după calculare și indexare. Se știe cine sunt o parte dintre cei care le primesc, potrivi Caseid e Pensii. Procentele s-au schimbat după anunțul intempestiv al premierului Ciolacu privind indexarea cu 13%. Am refăcut calculele.

Cei mai norocoși români iau 43% la pensie după calculare și indexare. Cei care le primesc sunt născuți în anumiți ani și trebuie să iasă la pensie la o anumită vârstă. Calculele le-am refăcut după anunțul intempestiv al premierului Marcel Ciolacu.

Cei mai norocoși români iau 43% la pensie după calculare și indexare

Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5.

Cei mai norocoși români iau 43% la pensie după calculare și indexare. Cine sunt cei care le primesc

De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor, e cu totul altceva”, a spus premierul, întrebat dacă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie anul viitor.

”La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar”, a mai spus premierul, potrivit News.ro.

Anunțul este ciudat pentru că legea spune astflel: Indexarea ar trebui să se facă cu rata inflației, plus creşterea reală (la nivel de 50%) a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Iar adunate, nu ies deloc 13%. Inflația a fost de 8,8% în septembrie, iar pe final de an se va duce, probabil, în 7% sau chiar mai jos. Inflația este în scădere cu 0.5% față de august. Nici măcar acum un an inflația nu era de 13%, ci mai jos la 12%.

Ciolacu a ignorat indexarea cu creşterea reală (la nivel de 50%) a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. Această indexare ar fi fost de 1 – 1,5%. Creșterea reală va fi, probabil 2-3%.

E greu de spus de unde a venit premierul cu indexarea de 13% care nu iese după niciun calcul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL