Skip to content
Economie

Cei trimiși în șomaj tehnic cotizează la pensii și nu pierd la vechime

gazetadebistrita.ro

S-a discutat destul de mult în ultima perioadă despre șomajul tehnic și despre indemnizația aferentă la care au dreptul cei trimiși acasă, iar una dintre problemele ridicate este legată de cotizația la pensii în perioada acestui șomaj. Bine de știut e că statul pretinde contribuție la pensii, alături de impozit și contribuție la sănătate pentru această indemnizație, scrie avocatnet.ro.

Potrivit OUG nr. 30/2020, indemnizația de șomaj tehnic la care au dreptul salariații trimiși acasă este taxabilă similar salariilor: impozit și contribuțiile sociale obligatorii, adică și cea pentru pensii. Asta înseamnă că și dacă stau acasă, angajații contribuie pe acea perioadă pentru vechimea lor la pensie.

Conform Codului muncii, pentru salariații trimiși în șomaj tehnic trebuie să se plătească o indemnizație de minimum 75% din salariul de bază. Statul acoperă integral indemnizația de șomaj tehnic de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut aferent anului 2020.

Nu se poate spune același lucru și despre cei care stau acasă în concediu fără plată – acea perioadă nu este contributivă. Redacția noastră a mai discutat recent despre cum sunt afectați (dacă sunt) salariații care lucrează de acasă sau sunt trimiși în șomaj în această perioadă din perspectiva statutului de asigurat – la pensii și sănătate – în acest material. În mare, singurii care au de pierdut sunt cei pe care angajatorii aleg să îi trimită în concediu fără plată – în restul situațiilor, muncă de acasă, diminuare a normei de muncă sau concediu de odihnă, angajații nu pierd asigurarea la pensii (doar se poate diminua contribuția în unele cazuri) și nici pe cea la sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *