Skip to content
Opinii & Analize

Ceilalți eroi pe care nu-i vedem. Româncele care își sacrifică viața pentru a-și crește copiii

Badantă sau îngrijitoare de bătrâni. Cuvinte foarte cunoscute în România. Poate fi chiar mama ta care și-a pierdut locul de muncă sau nu mai vrea să se chinuie cu salariul minim pe economie în România. Bunica ta care are o pensie de 800 de lei pe lună. Sora ta care trebuie să te întrețină la facultate. Prietena ta care nu a avut bani să meargă la facultate. Poate fi vecina ta care își întreține copilul și soțul.

Toate aceste femei care pleacă în Italia pentru a-și sacrifica viața au un scop comun: acela de a-și ajuta familia să supraviețuiască mai bine. Dar ele?

Vorbim despre banii pe care aceste femei îi trimit în țară. Sunt miliarde de euro care ajută economia României în fiecare an. Miliarde de euro investite în consumul din România și în sistemul bancar ce se hrănește cu comisioane și schimburi valutare.

Badantele sunt acele femei care renunță la propria viață pentru a le oferi copiilor o viață mai bună. Dacă nu este aceasta definiția cuvântului „erou”, atunci nimeni nu ar trebui să primească o astfel de caracterizare. Badantele își sacrifică propria viață pentru a salva viața copilului și a întregii familii. Dar nimeni niciodată nu le-a spus că în ochii noștri ele sunt adevărații eroi. Pentru că nu le vom vedea la televizor, nu vor veni să ne dea lecții și le vom ignora în societate.

Ele rămân să trăiască în casa altora și se adaptează la viața altora. Potrivit contractului național de muncă din Italia, o badantă lucrează 54 de ore pe săptămână și are dreptul la 24 de ore libere duminica și alte 12 ore într-o altă zi a săptămânii. Cele 24 de ore nu sunt niciodată 24 de ore, pentru că unde ar putea să se ducă dacă nu au o casă a lor? Cele 12 ore nu sunt niciodată 12 ore, pentru că unde ar putea să stea atâtea ore? Uneori plouă, alteori e frig, alteori e caniculă. Și mai ales cele 54 de ore de muncă nu sunt niciodată doar 54 de ore de muncă, pentru că o badantă lucrează 24 din 24. Tot potrivit contractului, o badantă trebuie să mănânce de 1,96 la mic dejun și prânz, alți 1,96 euro pentru cină. Adică 3,92 de euro pe zi. Așa au considerat niște politicieni milionari și miliardari că trebuie să mănânce un muncitor. Iar salariile încep de la 645 de euro și ajung la 1.200 (în cazuri grave). Cine are venituri peste 8.000 de euro pe an, va trebui să plătească impozit, care începe de la 10%.

Ce înseamnă viața unei badante? Știm să vorbim doar despre bani, dar nu ne gândim cum arată viața ei în familia altora. Primește o cameră – de obicei cea mai mică și mai urâtă – și acela e tot spațiul său. Dar o badantă nu are dreptul să aibă o familie, nu are dreptul la dragoste, nu are dreptul să asculte muzică tare în casă, nu are dreptul să mănânce când vrea sau ce vrea, nu are dreptul să se uite la televizor până târziu, nu are dreptul ca seara – când își termină programul legal de 10 ore pe zi – să iasă din casă și să se plimbe, să alerge sau să meargă la cinema, nu are dreptul să aibă o opinie. Trebuie să stea prizonieră în acea casă, care nu e a ei și să trăiască după cum vor alții, în limitele altora.

O badantă este o femeie care încetează să mai fie femeie. Și toate aceste lucruri îi distrug viața încet, încet. Depresia apare imediat atunci când se văd singure într-o țară străină, unde nu vorbesc nici bine limba, sau chiar deloc. Medicii psihiatri din România au numit aceste cazuri de depresie ca fiind „sindromul Italia”, pentru că apar la femei care își sacrifică viața pentru un pumn de bani și dezvoltă afecțiuni psihiatrice. Este cazul Mirelei, care din cauza stresului a intrat în depresie și începuse să audă voci sau să trăiască cu impresia că o urmărea cineva. Mirela s-a sinucis chiar la locul de muncă. Este cazul Monicăi, o femeie de 39 de ani care a făcut infarct în Italia, în casa bătrânei pe care o îngrijea. Stresul de zi cu zi i-a pus capăt vieții. Monica muncea pentru a-și crește fiica de 12 ani rămasă în România cu o bunică bolnavă.

Toate aceste femei au un nume și trebuie spus. Nu sunt doar concepte sau sloganuri electorale. Ele sunt mamele cuiva, surorile cuiva, soțiile cuiva, nepoatele cuiva, fiicele cuiva. Ele sunt România de azi care trăiește pe spatele sacrificiului uriaș și, totodată, sunt România de mâine care va avea nevoie de ajutorul nostru pentru a se bucura de pensie. Ele sunt eroii care rămân în umbră. Nu sunt plătite cu mii de euro pe lună pentru a salva vieți. Nu sunt toată ziua la televizor, ba chiar niciodată. Dar pentru câteva sute de euro ele își sacrifică viața pentru a-și crește copiii. Și dacă cineva va spune că aceste femei nu sunt eroi, atunci ar trebui șters cuvântul „erou” din dicționar, pentru că nimeni nu-l merită.

De 1 decembrie România ar trebui să le mulțumească acestor femei pentru sacrificiul de a crește noi generații de copii, într-o țară în care clasa politică a gonit de acasă milioane de cetățeni!

2 comentarii la “Ceilalți eroi pe care nu-i vedem. Româncele care își sacrifică viața pentru a-și crește copiii

  1. Buna ziua.
    Am facut si eu aceasta activitate de badanta timp de 10 ani. Norocul meu ca mi-am dat seama la timp ca ma imbolnavesc si am renuntat.
    Totul este adevarat din ceea ce sa scris in articol.
    Trist dar adevarat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *