214 morți este cel mai nou bilanț după inundațiile devastatoare din Spania. Sunt în continuare căutări disperate, iar premierul Spaniei anunță cea mai mare desfășurare de forțe militare și de poliție pe timp de pace. Autoritatile încă speră să găsească supraviețuitori printre cele câteva sute de persoane rămase dispărute. Printre acestea se află și nouă cetățeni români, în timp ce alți șapte români, dați dispăruți inițial, au fost găsiți teferi. În România, autoritățile au activat o celulă de criză pentru a coordona eforturile de repatriere a victimelor și a sprijini familiile românilor afectați. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că se va întâlni cu omologul său spaniol.
Bilanțul victimelor după inundațiile din Spania a crescut la 214. Este cel mai grav dezastru natural din istoria spaniolă recentă, a transmis Guvernul de la Madrid. Regele Spaniei, Felipe al VI-lea şi prim-ministrul Pedro Sanchez se află duminică în zonele devastate de ape.
Sâmbătă, premierul Sanchez a anunţat că executivul va trimite încă 5.000 de militari pentru a ajuta victimele şi a participa la căutarea persoanelor dispărute, numărul efectivelor implicate în operaţiunile de salvare ajungând astfel la 7.500, „cea mai mare desfăşurare de forţe armate din Spania pe timp de pace”, potrivit spuselor sale. Acestor militari li se vor adăuga 5.000 de poliţişti şi personal din Garda Civilă care vor suplimenta numărul celor 5.000 de colegi ai lor aflaţi deja la faţa locului, potrivit premierului, scrie Agerpres.
Autorităţile regionale din Valencia au anunţat sâmbătă noapte că numărul total al victimelor din regiune era de 211, la care se adaugă două persoane decedate în Castilla La Mancha şi una în Andaluzia, potrivit Reuters. AFP a anunţat 213 victime, citând un bilanţ provizoriu emis sâmbătă seară de autorităţi.
Conform agenţiei spaniole de meteorologie (Aemet), în unele localităţi, în doar câteva ore a căzut o cantitate de precipitaţii echivalentă „ploii dintr-un an”.
Acest potop – asociat cu un fenomen cunoscut sub denumirea populară de „gota fria” („picătură rece”), o depresiune izolată la mare altitudine (depresión aislada en niveles altos – DANA), destul de comun în această perioadă a anului pe coasta mediteraneană spaniolă, probabil agravat de încălzirea globală, potrivit oamenilor de ştiinţă – a provocat ieşirea din matcă a mai multor râuri şi a condus la formarea bruscă a unor imenşi torenţi de noroi.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News