Skip to content
Internațional

Cel mai mare avion din lume a efectuat primul său zbor

News.ro

Cel mai mare avion din lume, care va efectua lansari de vehicule spatiale si care este construit de compania Stratolaunch Systems, infiintata de defunctul Paul Allen, unul dintre fondatorii Microsoft, a efectuat primul sau zbor, in desertul Mojave din California, scrie ziare.com.

Avionul alb numit Roc, care are o anvergura a aripilor de marimea unui teren de fotbal american si este propulsat de sase motoare pe fuselaj dublu, a decolat la ora 14:00 GMT si a petrecut doua ore in aer, inainte de a ateriza in siguranta la baza Mojave Air and Space Port, in aplauzele a sute de oameni, transmite Reuters.

Un prim zbor fantastic„, a afirmat directorul general al Stratolaunch, Jean Floyd, intr-un comunicat.

Zborul de astazi avanseaza misiunea noastra de a oferi o alternativa flexibila pentru sistemele de lansare terestre. Suntem extraordinar de mandri de echipa Stratolaunch, echipajul zborului de astazi si de partenerii nostri de la Scaled Composites, a Northrup Grumman si Mojave Air and Space Port„, a spus Floyd.

Avionul are rolul sa lanseze rachete si alte vehicule spatiale cu o greutate de pana la 500.000 de livre (250 de tone), la o altitudine de 35.000 de picioare (10.668 metri) si a fost promovat de companie ca va face ca lansarile de sateliti sa devina la fel de usoare ca rezervarea unui zbor cu avionul.

Zborul, in care avionul a atins o viteza maxima de 189 de mile pe ora si o altitudine de 17.000 de picioare (5181,6 metri), a avut rolul de a testa performantele avionului si calitatile acestuia, potrivit companiei.

Allen, care a infiintat Microsoft impreuna cu Bill Gates, in 1975, a anuntat in 2011 ca a infiintat compania finantata privat Stratolaunch.

Compania vrea sa profite de cererea mare pentru vehicule care pot plasa sateliti pe orbita, concurand in Statele Unite cu alte companii, cum este Space X, a lui Elon Musk, si United Launch Alliance, un parteneriat intre Boeing si Lockheed Martin.

Stratolaunch a anuntat ca intentioneaza sa lanseze primele rachete de pe avionul Roc cel mai devreme in 2020. Allen a decedat in octombrie 2018, fiind suferind de limfom non-Hodgkins, la doar cateva luni dupa anuntarea proiectului de dezvoltare a avionului.

Stim cu totii ca Paul ar fi fost mandru sa asiste astazi la aceasta realizare istorica. Avionul este o realizare inginereasca remarcabila si ii felicitam pe toti cei implicati„, a spus Jody Allen, presedinte al Vulcan Inc si administrator al Paul G. Allen Trust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *