Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cel mai mare depozit ilegal de arme din Europa de Est, în mâinile rușilor din Transnistria. Ambasadorul Victor Chirilă: Riscurile sunt acum și mai mari

tylaz.net

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București, a precizat că depozitul din Cobasna, cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est, nu este păzit de autoritățile constituționale ale R.Moldova, ci de contigentul militar al Federației Ruse care se află în regiunea transnistreană. „Sper că securitatea este asigurată. În cazul unui atac nefericit, impactul va fi nu doar pentru R.Moldova, ci și pentru Ucraina. Va fi un impact regional”, a atras atenția ambasadorul Victor Chirilă. Acesta a susținut și că acest depozit care conține 20.000 de tone de muniții este în sine un pericol, pentru că mai mult de jumătate din ceea ce se află în depozit nu mai poate fi transportat, sunt cu termen expirat.

„Depozitul de la Cobasna, cel mai mare depozit ilegal de arme din Europa de Est, reprezintă un pericol major, mai ales în contextul acestui război. Riscurile sunt acum și mai mari. Ca să rezolvăm această problemă avem nevoie de implicarea și a Federației Ruse, și a Ucrainei, și a partenerilor occidentali. Deocamdată, toate discuțiile și toate negocierile care erau în derulare cu privire la distrugerea și casarea echipamentelor deja vechi de acolo au fost întrerupte de acest război. Totul s-a stopat. Bineînțeles că după ce se va încheia acest război, vom reveni fără întârziere la acest subiect și vom pune pe tapet această problemă care devine mult mai presantă. Acest depozit este păzit, dar nu este păzit de autoritățile constituționale ale R.Moldova, ci de contigentul militar al Federației Ruse care se află în regiunea transnistreană. Sper că securitatea este asigurată. În cazul unui atac nefericit, impactul va fi nu doar pentru R.Moldova, ci și pentru Ucraina. Va fi un impact regional.

O mare parte dintre armele de acolo nu mai pot fi transportate și ele trebuie să fie distruse pe loc. O altă parte poate fin transportată, dar pentru a o transporta ai nevoie de acordul Ucrainei pentru că ar urma să fie retrasă prin Ucraina. În condițiile unui război este imposibil de făcut acest lucru. Subiectul este deocamdată pus pe raft până după consumarea acestui conflict. A fost și rămâne o prioritate acest subiect”, a declarat Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București.

„Comoara” deținută de Rusia în Transnistria

Pe teritoriul Republicii Moldova, în stânga Nistrului, zonă ocupată de separatiștii de la Tiraspol, există cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est, construit în 1940. Depozitul militar este situat în satul Cobasna, aflat sub pretinsa jurisdicţie a regiunii transnistrene, la circa 200 de kilometri distanță de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.

În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia. O explozie la un depozit de aprovizionare din Cobasna poate fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de 10 kilotone.

Marți, 26 aprilie 2022, au avut loc mai multe explozii în Transnistria. Două dintre ele au avut loc în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, unde două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer, informează Radio Chişinău, Deschide.md şi Reuters. Alte explozii s-au înregistrat la Tiraspol, în apropierea clădirii Ministerului Securităţii Statului.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit, în martie, pentru Știrile Pro TV, despre depozitul de muniție de la Cobasna.

Am discutat cu Moscova despre problema retragerii trupelor ruse, există și problema lichidărilor munițiilor de la Cobasna. (…) Prezența munițiilor de la Cobasna este un pericol pentru toată regiunea. (…) Nu am mai avut acces la acest depozit de decenii, și acum este greu să spunem ce a mai rămas, care este starea acestor muniții, dar este foarte clar că acest depozit este foarte mare și riscurile sunt foarte mari. Sper că Federația Rusă înțelege acest lucru și sper că vom putea avansa pentru a începe procesul de lichidare a acestor muniții”, afirma Maia Sandu la începutul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *