Skip to content
Magazin

Cel mai mare diamant alb scos vreodată la licitație, vândut cu 17,8 milioane de euro

„The Rock”, cel mai mare diamant alb scos vreodată la licitație, care are 228,31 de carate, a fost vândut joi cu 17,8 milioane de euro, o sumă mai mică decât estimările specialiștilor și care este departe de recordul de preț stabilit în această categorie, potrivit profit.ro.

Comisarul licitației, Rahul Kadakia, directorul departamentului internațional de bijuterii din cadrul casei Christie’s, a anunțat prețul final de vânzare – 18,6 milioane de franci elvețieni (17,8 milioane de euro) la sfârșitul unei licitații care a durat doar câteva minute, în aplauzele colecționarilor reuniți în număr mare într-o clădire din Geneva, scrie Agerpres.

Prețul de vânzare nu include prima de cumpărare (comision), pe care casa Christie’s o va anunța ulterior. Diamantul „The Rock” era estimat între 20 și 30 de milioane de dolari (19 milioane – 28,4 milioane de euro).

Cu 228,31 de carate, această piatră prețioasă, al cărei vânzător este originar din America de Nord, dar care a preferat să își păstreze anonimatul, avea toate elementele necesare pentru a-i seduce pe pasionații de nestemate și pe investitori. „Este vorba despre un diamant tăiat în formă de pară, cu adevărat excepțional” și „este perfect simetric„, declarase Max Fawcett, directorul departamentului de bijuterii din cadrul casei Christie’s, la Geneva, cu câteva zile înaintea acestei licitații.

Potrivit aceluiași expert, în lume există doar câteva diamante din această categorie. Cel mai recent record stabilit de un diamant alb similar (163,41 de carate) a fost de 33,7 milioane de dolari (inclusiv prima de cumpărare) – echivalând cu 206.236 de dolari per carat – și a fost stabilit la o licitație organizată în noiembrie 2017 la Geneva. Potrivit casei Christie’s, acea sumă reprezintă un record de preț pentru toate licitațiile organizate de marile case din lume.

„The Rock” are un diametru de 3,1 cm și o lungime de 5,4 cm, este mai mare decât o minge de golf și, cu o greutate de 61,3 de grame, cântărește mai mult decât o minge de tenis. Extras dintr-o mină din Africa de Sud la începutul anilor 2000, acest diamant a fost vândut inițial de casa Christie’s unui colecționar privat în cadrul unei licitații fără public. Diamantul Crucii Roșii „The Rock” nu este însă singura „vedetă” a licitației de le Geneva.

„The Red Cross Diamond”, un diamant galben fațetat în formă de cruce malteză și având 205,07 carate, este de asemenea propus spre vânzare. Această licitație ar trebui să fie extrem de animată din cauza unui context special, în momentul în care războiul din Ucraina însângerează din nou Europa.

Este estimat între 7 milioane și 10 milioane de franci elvețieni. Mă aștept să atingă rezultate fantastice în timpul licitației. O mare parte din suma obținută va fi donată Comitetului Internațional al Crucii Roșii„, a precizat Max Fawcett. Nestemata originală a fost extrasă în 1901 dintr-o mină sud-africană a companiei De Beers și ar fi avut inițial aproximativ 375 de carate, potrivit casei Christie’s.

Pe lângă faptul că se clasează printre cele mai mari diamante din lume, o caracteristică frapantă a acestei pietre prețioase este pavilionul său, care este fațetat în manieră naturală în forma Crucii de Malta.

Pe 10 aprilie 1918, diamantul a fost scos la vânzare pentru prima dată de casa Christie’s, la Londra, de Diamond Syndicate, în beneficiul Societății Britanice a Crucii Roșii și a Ordinului Cavalerilor Sfântului Ioan (cunoscut și sub numele de Ordinul Cavalerilor de Malta). În epocă, diamantul a fost adjudecat cu 10.000 de lire sterline (circa 600.000 de lire sterline în zilele noastre, peste 700.000 de euro). Nestemata a fost cumpărată atunci de celebra casa londoneză de bijuterii SJ Phillips.

Pe 21 noiembrie 1973, diamantul a fost din nou vândut la licitație de casa Christie’s la Geneva, cu suma de 1,8 milioane de franci elvețieni. Miercuri, el va fi propus pentru a treia oară la vânzare de casa Christie’s. Vânzătorul a dorit să își păstreze anonimatul, dar a dat publicității următoarea declarație: „De aproape o jumătate de secol, familia noastră a avut privilegiul de a păstra Red Cross Diamond (…) În acest moment propice al istoriei, noi vom onora apelul pe care alte persoane l-au lansat către noi”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *