Exportul de carne de vită din Brazilia către UE a fost suspendat. Ce substanță a fost descoperită în carne, în urma unui audit?
Brazilia a decis să suspende exportul de carne de vită în Uniunea Europeană (UE), după ce un audit european a dezvăluit nereguli ale autorităţilor braziliene în controlul calităţii şi trasabilităţii unor hormoni, dezvăluie surse europene, relatează AFP, citat de News.ro.
Potrivit acestui audit – efectuat în primăvară -, ”procedurile actuale implementate cu scopul de a garanta că vitele a căror carne este destinată pieţei UE nu au fost tratate niciodată cu estradiol 17 în scopuri zootehnice sau terapeutice sunt ineficiente”.
UE interzice utilizarea hormonilor – inclusiv estadiolul -, meniţi să stimuleze creşterea animalelor în ferme atât în statele membre, cât şi în importurile provenind din ţări terţe.
”Autoritatea (braziliană) competentă nu poate să garanteze fiabilitatea declaraţiilor pe proprie răspundere a operatorilor” în acest sens, se arată în ”raportul final”, dezvăluit de cotidianul francez Le Parisien.
Acest audit viza să ”evalueze controalele cu privire la reziduuri ale unor substanţe active farmacologic, pestidicde şi contaminante la animale şi produse de origine animală” în Brazilia.
Aceste dezvăluiri intervin în contextul în care încheierea, poate foarte apropiată, a unui Acord de Liber Schimb între UE şi cele cinci ţări membre ale Mercosur – din care face parte şi Brazilia – provoacă o opoziţie puternică în rândul agricultorilor, care se tem de concurenţa anumitor produse provenind din America Latină, mai ales carne de bovină.
Potrivit unei surse de la Comisia Europeană (CE), reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate a UE s-au dus în Brazilia şi ”au găsit anumite nereguli în sistemul de control al autorităţilor braziliene în privinţa viţelelor, ceva care priveşte în mod specific animalele femele”.
”Aşa cum se întâmplă întotdeauna în astfel de cazuri, adresăm o cerere de acţiune a ţării respective, pentru ca neregulile să fie rezolvate, iar în acest caz autorităţile braziliene au oprit în mod direct ele însele exporturile către UE a acestui tip de vită”, declară această sursă.
”După ce planul de acţiune este confirmat şi considerat bun, vom verifica în ceea ce ne priveşte că totul este acceptabil, iar exporturile se vor putea relua”, adaugă ea.
Potrivit acestui funcţionar european, cantitatea vizată ”nu este uriaşă, pentru că vorbim despre vite foarte specifice”.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News