Skip to content
Politică

Cel mai mare tun din istoria României! Fifor (PSD), despre achiziția vaccinurilor: Sub semnătura USR, România aruncă la gunoi trei sferturi de miliard de euro!

Inquam Photos / Adriana Neagoe

Deputatul Mihai Fifor, președintele PSD Arad, aduce acuzații grave în scandalul legat de achiziționarea unui număr foarte mare de vaccinuri anti-COVID, ”cu mult peste necesarul României”, potrivit gandul. Social-democratul scrie că acesta este ”cel mai mare tun din istoria României dat banului public, sub semnătura USR”.

Practic, acuză Mihai Fifor, ultima achiziție de 39 de milioane de doze a fost aprobată de USR într-un moment în care România avea deja contractate de TREI ori mai multe doze decât era nevoie.

”Se confirmă ceea ce spuneam tot anul trecut: achiziția de vaccinuri COVID a fost cu mult peste necesarul României.  Este cel mai mare tun din istoria României dat banului public, sub semnătura USR.  Este cea mai mare batjocură față de taxele colectate de la cetățeni.  Ultima achiziție de 39 de milioane de doze a fost aprobată de USR într-un moment în care România avea deja contractate de TREI ori mai multe doze decât era nevoie pentru atingerea țintei de vaccinare stabilită de guvern.  Pentru a se consuma toate dozele achiziționate sub semnătura USR, cei 70% dintre români vizați de campania de vaccinare ar fi trebuit să se vaccineze de 6 ori!”, notează Mihai Fifor în mediul online.

”Sub semnătura USR, România aruncă la gunoi trei sferturi de miliard de euro! Din momentul aprobării vaccinurilor COVID la nivelul UE, România a contractat 95,4 milioane de doze. Cu aceste doze s-ar fi asigurat schema completă de vaccinare pentru 51 de milioane de persoane, deci de mai mult de trei ori decât ținta propusă de Guvern de 15 milioane de persoane” – Mihai Fifor

Mihai Fifor mai scrie pe pagina sa de socializare că ”ultima cantitate a fost contractată în luna mai 2021, în baza unui Memorandum asumat de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă și de vicepremierul Dan Barna, ambii de la USR, dar și de premierul Cîțu, prin care s-a aprobat un nou contract cu Pfizer pentru achiziția de 39 de milioane de doze, pentru anii 2022 și 2023”.

În momentul încheierii noului contract cu Pfizer, ”România contractase deja 56 de milioane de doze, care ar fi ajuns pentru vaccinarea completă + booster pentru atingerea țintei propuse de guvern”, reamintește Mihai Fifor.

”De reținut, însă, că în mai 2021, nu apăruseră noile tulpini și nu se discuta nici despre necesitatea unei doze booster, nici despre extinderea vaccinării la persoanele sub 18 ani!

Prin urmare, prin noul contract semnat în mai 2021 s-a făcut o achiziție absolut inutilă, a unui număr uriaș de 39 de milioane de doze, la un preț mai mare decât în contractul anterior (19,5 euro/doză), existând deja date clare care arătau că România NU va putea utiliza aceste doze înainte de a expira. Valoarea contractului a fost de 747.630.000 euro!”, acuză social-democratul Mihai Fifor pe pagina sa de socializare.

”Este cea mai mare bătaie de joc față de banii publici care a avut loc vreodată în România”

Potrivit lui Mihai Fifor, ”România nu poate rezilia contractul decât cu plata unor penalități uriașe, care ar ajunge la o valoare mai mare decât suma angajată deja”.

Mai mult, ”România nu putea schimba numărul de doze stabilit la nivelul Comisiei Europene, după criteriul populației statelor membre, dar putea refuza intrarea în contract!”.

”Deci, USR ar fi putut evita risipa aberantă a trei sferturi de miliard de euro! În momentul de față, furnizorii de vaccinuri mai trebuie să livreze în România încă 65 de milioane de doze.  În luna februarie 2022, Valeriu Gheorghiță anunța că România trebuie să distrugă 1 milion de doze expirate.  La începutul lunii aprilie, Ministrul Sănătății, prof. Alexandru Rafila, a anunțat că alte 2 milioane de doze au expirat, arătând că, din cauza eficienței mai scăzute a vaccinurilor față de noile tulpini România nu mai găsește nici măcar unde să doneze acest surplus”, conchide Mihai Fifor.

”Este cea mai mare bătaie de joc față de banii publici care a avut loc vreodată în România. Cei care se erijau în apărătorii banului public s-au dovedit a fi cei mai mari risipitori. Și-au bătut joc de munca a milioane de români care au contribuit cu taxe la buget” – Mihai Fifor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *