Skip to content
Politică

Cel mai periculos job din Guvern: Ministrul Comunicaţiilor

" "

Dacă s-ar face un top al celor mai corupte ministere post-decembriste, am avea un câștigător neașteptat. Nu Economia, Transporturile sau Finanţele figurează pe primul loc, ci un minister mai mic și, aparent, cu importanță mai scăzută: Ministerul Comunicațiilor. Dintre cei care au ocupat funcția de Ministru al Comunicațiilor, din 1996 până în prezent, doar doi miniştri nu au avut (încă) probleme cu legea: Iuliu Winkler (2007, Guvernul Tăriceanu) şi succesorul său în acelaşi cabinet, Karoly Borbely, ambii membri ai UDMR.

Citește și: Are de ce să se teamă UDMR de malaxorul DNA în dosarul Microsoft? EXCLUSIV Reacția unui fost ministru UDMR al Comunicațiilor ce a semnat un act adițional cu Microsoft

Deși nu este un nume care să fi rămas în memoria multora, primul ministru al Comunicațiilor acuzat de ilegalități a fost Adrian Turicu, care a ocupat funcția 18 august 1994 – 31 ianuarie 1996, în cadrul Guvernului Văcăroiu. Anterior numirii sale, în 1992, pe când era în fruntea Direcției Județene de Telecomunicații Maramureș, Adrian Turicu fost implicat într-un scandal legat de ascultarea telefoanelor partidelor din opoziție.

" "
" "

Pentru aplanarea conflictului, Adrian Turicu a fost promovat chiar în fruntea Ministerului Comunicațiilor, după care a fost înlocuit din funcție tot în urma unui scandal, Turicu fiind cel care a refuzat să semneze contractul de privatizare al Romtelecom. Recent, Turicu a încercat o revenire în politică, candidând în 2012 din partea PPDD pentru primăria Baia Mare, dar a obținut doar 4,74% din voturi. În prezent, Turicu este purtător de cuvânt al PC Maramureș.

Următorul caz de ministru implicat în cazuri de corupție este mult mai cunoscut: Sorin Pantiș, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernele Victor Ciorbea și Radu Vasile, în perioada 1996-1998. Pantiș a fost condamnat condamnat în august 2014 la 7 ani cu executare in dosarul ICA și în octombrie 2014 la la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare, în dosarul Rompetrol.În cazul ICA, fostul ministru al Comunicatiilor, în calitate de director executiv al Grivco, Pantiș a întocmit si folosit un document fals pentru „a sustine nereal” majorarea capitalului social al Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), în timp ce în dosarul Rompetrol a fost găsit vinovat de complicitate la manipularea pieţei de capital şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În Guvernul Tăriceanu, Ministerul Comunicațiilor a fost condus în perioada 2004-2007 de Zsolt Nagy, din partea UDMR. Acesta a fost condamnat în 2013 la cinci ani închisoare în dosarul supranumit al „privatizărilor strategice”, pentru trădare prin transmitere de secrete şi sprijinirea unui grup infracţional transnaţional.

Secretele transmise erau despre societăţi strategice, între care privatizarea Electrica Muntenia Sud, Romaero, Avioane Craiova, vânzarea a 8% din acţiunile Petrom, alegerea consultantului pentru Radiocomunicaţii SA şi pentru Poşta Română, listarea la Bursă a 46% din acţiunile Romtelecom. Numele său mai apare și în dosarul Poșta Română, în care a primit o condamnare de 4 ani cu suspendare, pentru abuz în serviciu.

După 2000, cel mai longeviv ministru al Comunicațiilor a fost Dan Nica. Aflat în fruntea ministerului atât în Guvernul Năstase, între 2000 și 2004, dar și în cele două guverne USL conduse de Victor Ponta în perioada 2012-2014, Nica este un nume important în recentul dosar Microsoft, unde procurorii DNA îl acuză de luare de mită în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro. În prezent, Dan Nica este sub urmărirea penală.

În același caz se află și Adriana Țicău, fost europarlamentar, titular al portofoliului Comunicațiilor în 2004, când l-a înlocuit chiar pe Dan Nica. Adrian Țicău este în prezent urmărită penal pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft.

Un caz special este cel al lui Răzvan Șerban Mustea, ministrul Comunicațiilor din Guvernul Ungureanu, în perioada februarie – aprilie 2007. Deși nu este niciun dosar deschis pe numele său, Mustea a fost acuzat de succesorul său, Dan Nica, de sustragere de documente oficiale. Răzvan Mustea, care avea 33 de ani la data numirii sale în Guvern, este naşul de cununie al Elenei Băsescu şi are o avere impresionantă: un Porsche Cayenne, o colecţie de bijuterii şi ceasuri în valoare de 60.000 de euro, 40.000 de euro în conturi, case şi terenuri în Voluntari şi Bucureşti.

Nici miniștrii Comunicațiilor din Guvernele PDL nu o duc mai bine. Gabriel Sandu apare și el în dosarul Microsoft, iar în prezent este arestat preventiv. Potrivit procurorilor DNA, Gabriel Sandu ar fi primit 1.800.000 de euro de la avocatul Doru Boștină, ”pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft” și ar fi pretins şi primit de la Dinu Pescariu ”suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off – shore, pentru a înlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, încheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare”.

În același dosar, succesorul lui Gabriel Sandu, Valerian Vreme, este acuzat de procurorii DNA de abuz in serviciu in dosarul licentelor Microsoft in perioada in care a condus ministerul (septembrie 2010 – februarie 2012). El este în prezent urmărit penal.

Ministerul Comunicațiilor nu a fost niciodată un minister foarte vizibil, iar cei care s-au perindat la conducerea sa nu au fost lideri politici de prim rang. Ceea ce s-a întâmplat însă în culisele acestui minister îl plasează însă în top la un anumit capitol: numărul scandalurilor de corupție și al demnitarilor condamnați pentru fapte penale. Rămâne de văzut dacă, pe viitor, Ministerul Comunicațiilor va mai face și alte victime, însă, până în prezent, instituția își merită pe deplin renumele de “cel mai periculos job din Guvern”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *