Skip to content
Politică

Cel mai tânăr deputat PSD de București: „Partidul este puternic atunci când este unit!” EXCLUSIV

Parlamentul României a fost ocupat anul acesta, printre alte nume deja cunoscute,  și de ”tinere speranțe” care ne vor decide soarta în următorii ani.

Printre ele se află și Aida Căruceru, mehedinteancă, absolventă a Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza, cel mai tânăr deputat PSD de București din Parlamentul României. La doar 28 de ani, Aida Căruceru ocupă un post de deputat în Parlamentul României pentru următorii 4 ani și este și vicepreședinte în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din cadrul Camerei Deputaților.

Reporterul PSnews.ro a luat legătura cu Aida Căruceru, fost consilier în cadrul Ministerului Muncii, pentru a afla care sunt planurile de viitor ale unui tânăr deputat, dar și care este secretul succesului său.

Povestea acesteia este simplă, urmând, în mare parte, câteva reţete clare, pe care vă invităm să le descoperiți în interviul de mai jos:

Reporter PSnews: Alegerile din acest an au adus în Parlamentul României o serie de „tinere speranțe“. La doar 28 de ani, sunteți cel mai tânăr ocupant al unui loc social-democrat în Camera Deputaților. Cum i-aţi convins pe oameni să vă voteze?

Aida Căruceru, deputat PSD: I-am convins să mă voteze, așa cum i-am convins să voteze PSD în toate alegerile în care am fost implicată, având diferite responsabilități. Pentru că eu nu am început activitatea politică direct candidat pentru Camera Deputaților. Am muncit mult și în politică și în campanii, vorbind cu oamenii, și am învățat două lecții simple, care m-au și ajutat în propria mea campanie: 1. Oamenii vor să fie ascultați și respectați; 2. Dacă ai un program electoral real și o ofertă concretă pe care să o aduci în fața românilor, nu ai cum să pierzi. Poate părea clișeu, dar așa este. Marketingul electoral contează foarte mult, dar atunci când tragi linie, esența, substanța, aceasta este votată de oameni. Iar același lucru a fost valabil și în cazul meu. Am ascultat alegătorii cu care am intrat în contact, le-am respectat problemele și grijile, iar PSD a avut cea mai bună ofertă electorală, care răspundea satisfăcător celor mai multe probleme din viața de zi cu zi a românilor.

Reporter PSnews: Cum arată viața unui tânăr deputat? Ce vă spun oamenii când vă întâlnesc?

Aida Căruceru, deputat PSD: Viața unui tânăr deputat arată similar cu viața oricărui tânăr profesionist din România. Eu nu sunt deputat de meserie, sunt un jurist de profesie care a devenit deputat, ca atare am aceeași rutină pe care o aveam și când practicam meseria mea: studiez, mă documentez, cercetez, apoi pun cap la cap informațiile și le folosesc fie în activitatea politică, fie în cea legislativă.

Oamenii îmi vorbesc despre grijile și temerile lor, atunci când nu-mi împărtășesc spețe concrete. Iar aceste griji și temeri sunt oarecum similare: frica de a-și pierde locul de muncă, frica de sărăcie, dorința pentru un nivel de trai mai ridicat, dorința unui salariu mai mare pentru a putea oferi lucruri mai bune copiilor lor, frica că atunci când vor termina școala copii le vor pleca în străinătate și vor rămâne singuri. Sunt lucruri care afectează români obișnuiți în moduri deosebit de importante. Și toate lucrurile astea mă încarcă și mă responsabilizează, pentru că, așa cum ați spus, sunt un tânăr deputat și păstrez încă o doză de idealism.

Reporter PSnews: Care sunt problemele reale cu care se confruntă societatea românească? Ce doriți să schimbați din punct de vedere legislativ?

Aida Căruceru, deputat PSD: Prioritatea mea legislativă este legată de femei, de egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, de protejarea femeilor în fața violenței în familie sau la locul de muncă. Sunt multe de făcut aici, pentru că femeile sunt încă discriminate în România, din păcate. Am inițiat dezbateri pe aceste problematici, am participat la evenimente și seminarii organizate de specialiști străini, tocmai pentru a învăța din lecțiile altor state și, alături de colegele mele social-democrate, vom începe să redactăm legislație care să reformeze condiția femeii din România. În afara acestei chestiuni, din punctul meu de vedere cea mai mare problemă din România este sărăcia, sărăcia care afectează copiii și-i face să se ducă flămânzi la culcare, sărăcia care întrerupe educația, sărăcia care frânge destine și condamnă familii. Acesta este monstrul cu care trebuie să ne luptăm și, din fericire, Guvernul PSD a început deja să majoreze salariul minim. Dar mai sunt multe, foarte multe lucruri de făcut la care lucrăm intens.

Reporter PSnews: Care sunt principalele nevoi ale tinerilor din România identificate de dumneavoastră și cum puteți să le acoperiți prin activitatea de parlamentar din următorii ani?

Aida Căruceru, deputat PSD: Greutățile de început de drum, fie că este drumul personal, fie că este drumul profesional, acestea preocupă cel mai mult tinerii. Aspecte ce țin de la utilitatea educației din școală în economia reală, primul salariu, vârsta la care se pot rupe efectiv de susținerea familiei, momentul în care să-și întemeieze o familie a lor, etc., știu care sunt grijile lor pentru că sunt și grijile mele, sunt și grijile prietenelor mele, care au ales să facă altceva decât politică. Misiunea mea ca parlamentar este simplă: să fac ce pot, folosind lucrurile pe care le știu, pentru a îndrepta ce se poate îndrepta din parlament. Am făcut deja acest lucru prin câteva inițiative legislative împreună cu alți colegi parlamentari, precum cea care permite centrelor de excelență în educație să acceseze în nume propriu fonduri europene pentru a oferi condiții mai bune elevilor care sunt capabili de performanță sau legea care permite premierea adecvată a olimpicilor, pentru a încuraja participarea activă și de calitate la actul educațional.

Reporter PSnews: Cum credeți ca ar putea fi diminuat nivelul corupției, de care ne plângem cu toții? În ce zone ar trebui sa punem accentul mai tare: pe justiție, pe educație etc?

Aida Căruceru, deputat PSD: Pe combaterea sărăciei. O țară care reușește să coboare cât mai mult nivelul sărăciei este o țară care scapă și de corupție.

”Cel mai important lucru este ca PSD să rămână unit!”

Reporter PSnews: Aș vrea puțin să vorbim și despre situația tensionată din interiorul partidului din care faceți parte. Care credeți că sunt motivele criticilor aduse de primarul Gabriela Firea, premierului Sorin Grindeanu?

Aida Căruceru, deputat PSD: Nu pot să răspund despre ce ar putea gândi sau nu ar putea gândi alți colegi de-ai mei. Pot să vorbesc doar în numele meu, iar în nume propriu fac această declarație: Cel mai important lucru este ca PSD să rămână unit, pentru că PSD este puternic atunci când este unit! Datorăm acest lucru milioanelor de români care ne-au votat cu câteva luni în urmă.

Reporter PSnews: Care este ”cheia succesului”? Un sfat pentru tinerii din România?

Aida Căruceru, deputat PSD: Cheia succesului este să visezi la lucruri ambițioase și apoi să muncești din greu ca să le atingi. Desigur înainte de a face politică trebuie să stăpânești foarte bine un domeniu, să ai o meserie. Și să ai încredere că mai devreme sau mai târziu lucrurile se vor așeza în favoarea ta. Așa am făcut eu, așa au făcut colegii mei, deci este un sfat care este testat în timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *