Cel mai vechi mărţişor datat din România – 1 Martie 1872, în colecţia unui constănţean

Sursa foto: Facebook/Muzeul de Artă Populară Constanța

Cel mai vechi mărţişor datat din România, inscripţionat 1 Martie 1872, este în colecţia lui Georgian Anghel, un marinar de profesie în vârstă de 45 de ani.

Colecţionarul explică despre mărţişorul datat 1872 că „pe o faţă a acestuia se văd în coroană frunze de laur şi de măslin, în centru data, iar pe revers, aceleaşi frunze în coroană, în mijlocul cărora este o inimă înflăcărată pe care este pus un fald, apoi în partea superioară, pe un banner, este trecut numele România”.

„Clar, s-a marcat pe mărţişor România 1 Martie 1872. Nu poate fi asemuit cu o mărturie de botez sau cu orice altceva, pentru că dacă era din alt segment, sus nu mai scria România, pur şi simplu treceau un nume de persoană sau al unui eveniment”, susţine Georgian Anghel, adăugând că are preţiosul mărţişor de la o persoană cunoscută lui, un colecţionar din Iaşi.

Are în colecţie şi mărţişoare care o reprezintă pe Baba Dochia, cel mai vechi datat 1 Martie 1895, mărţişoare în formă de inimă sau de monedă.

„Se vede frumos faţa acestui mărţişor din argint, aversul, datat 1 martie 1895 şi trecute cuvintele ‘La mulţi ani cu sănătate’ pe acest fald foarte frumos. Pe reversul acestui mărţişor, o vedem pe Baba Dochia, cu toiagul de ciobăniţă, cu turma de oi lângă ea şi deasupra trei rândunele – Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, precum şi Dumnezeu – soarele care veghează deasupra tuturor. Este practic un mărţişor-bijuterie, în care este prezentată mitologia dacică pe această faţetă, pe revers, cu Baba Dochia”, afirmă colecţionarul pentru Agerpres.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: