Cel mai vechi ziar din lume renunță la ediția tipărită

Wiener Zeitung
Wiener Zeitung

Wiener Zeitung din Austria, cel mai vechi ziar din lume, va putea fi citit doar online, după ce a devenit neprofitabil în urma unor modificări legislative.

Wiener Zeitung, cu sediul la Viena, nu va mai tipări ediții zilnice după ce, în urma unei modificări legislative recente, a încetat să mai fie profitabil ca produs tipărit, scrie The Guardian. Publicația a fost înființată în urmă cu 320 de ani, notează adevarul.ro.

Legea, adoptată în aprilie de guvernul de coaliție al Austriei, a pus capăt obligației legale a companiilor de a plăti pentru a publica anunțuri publice în ediția tipărită a ziarului.

Potrivit Der Spiegel, această schimbare a dus la o pierdere de venituri estimată la 18 milioane de euro și a obligat conducerea ziarului că concedieze 63 de angajați.

Publicația va continua să publice online și speră să distribuie o ediție tipărită lunară, deși se pare că acest plan este încă în curs de dezvoltare.

Ziarul, care este deținut de guvernul austriac, dar este independent din punct de vedere editorial, a început să fie publicat în august 1703 și a supraviețuit a 12 președinți, 10 kaiseri și două republici.

În 1768, în paginile sale, a fost relatat un eveniment cultural: un concert susținut de un copil de 12 ani „deosebit de talentat“. Numele lui era Wolfgang Amadeus Mozart.

Când Austria a fost învinsă în primul război mondial, ziarul a publicat o ediție specială cu scrisoarea de abdicare a ultimului împărat habsburgic, Kaiserul Karl.

În ultima sa ediție tipărită de vineri, cotidianul a publicat un editorial în care se specifică: „Sunt vremuri furtunoase pentru jurnalismul de calitate… Pe tot mai multe platforme, conținutul serios se luptă pentru atenție cu știrile false, videoclipurile cu pisici și teoriile conspirației.”

În aprilie, tirajul său a fost de doar 20.000 de exemplare în zilele lucrătoare. În weekend, cifra s-a dublat.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL