Skip to content
Internațional

Cel puţin 19 marinari morţi şi alţi 15 răniţi pe nava de război iraniană Konarak, scufundată într-un exerciţiu la Marea Oman

twitter
" "

O navă de război iraniană a fost „lovită de o rachetă” în mod accidental şi scufundată, în timpul unui exerciţiu naval la Golful Oman, un accident soldat cu cel puţin 19 morţi şi 15 răniţi, a anunţat luni televiziunea iranană de stat, o multiplicare a accidentelor dramatice, după doborâtrea „din greşeală” a unui Boeing ucrainean în ianuarie relatează AFP.

Golful Oman este o cale maritimă deosebit de importantă, fiind legat de Strâmtoarea Hormuz, prin care trece o cincime din petrolul mondial, scrie hotnews.ro.

" "
" "

În timpul exercițiului, nava de sprijin Konarak a rămas „prea aproape” după ce a poziționat ținta și a fost lovită de o rachetă trasă de o altă navă iraniană, potrivit televiziunii de stat IRIB.

Accidentul are loc într-un context puternic tensionat cu Statele unite la Golful Persic. „Nava Konarak a fost lovită de o rachetă ieri (duminică) după-amiaza în timpul unui exerciţiu militar în apele Bandar-e Jask”, un port situat în sudul Iranului, a anunţat televizuhea iraniană.

Armata iraniană a confirmat moartea a 19 marinari, iar alţi 15 au fost răniţi şi a anunţat într-un comunicat că o anchetă a fost deschisă cu privire la cauza accidentului.

Agenţia iraniană de presă Tasnim a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter, în engleză, că nava Konarak s-a scufundat.

„Konarak a fost scufundată într-un tir prieten” după ce fregata de clasa Moudge Jamaran a atins-o în mod accidemtal cu o rachetă în timpul unui exerciţiu de tir (cu muniţie) reală în regiunea Jask, în apele #Golfului Peric la 10 mai”, a anunţat Tasnim, fără să precizeze acest detaliu pe site-ul său în persană.

Fabricată în Olanda, nava Konarak a fost cumpărată de Iran înaintea Revoluţiei Islamice din 1979.

Cu o greutate de 447 de tone şi o lungime de 47 de metri, nava este echipată cu patru rachete de croazieră, instalate la bord, potrivit televiziunii de stat, care nu a precizat numărul membrilor echipajului aflat la bord la momentul accidentului.

Tensiunile între Teheran şi Washington – inamici de peste 40 de ani – rămân puternice după ce Statele Unite au denunţat în mod unilateral în mai 2018 Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, după care au reimpus şi multiplicat sanciuni economice dure Teheranului.

În ianuarie, Iranul a doborât „din greşeală” un avion de linie Beoing care zbura la Kiev la puţin timp după ce a decolat de la Teheran, omorând cele 176 de oameni de la bord, majoritatea iranieni şi canadieni.

Forţele armate au recunoscut drama şi au anunţat că a avut loc în timp ce apărarea antiaeriană iraniană se afla în stare de alertă mare, după ce republica islamică a tras rachete vizând o bază irakiană în care se aflau americani, pentru a răzbuna asasinarea puternicului general iranian Qassem Soleimani într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă), la Bagdad, la 3 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *