Skip to content
Societate

Cel puţin 34 de morţi și peste 300 de persoane date dispărute în Brazilia, după ruperea unui baraj

Autorităţile braziliene au anunţat sâmbătă un bilanţ provizoriu de 34 de morţi în urma revărsării de noroi provocate de ruperea, cu o zi înainte, a unui baraj aparţinând gigantului miner Vale, în sud-estul ţării, iar speranţele găsirii celor aproape 300 de persoane date dispărute erau slabe, ploaia îngreunând şi mai mult căutările, relatează AFP.

Cerul era degajat la începutul zilei, iar mai multe averse au avut loc după-amiaza (ora locală), formând bălţi mari pe vaste întinderi de noroi ce acoperă vegetaţia, de obicei luxuriantă, la Brumadinho, în statul Minas Gerais.

Într-o imagine surprinsă de un fotograf AFP, o vacă era blocată în noroi până la gât.

Intemperiile nu împiedicau ”baletul” funebru al elicopterelor, care străbăteau neîncetat cerul, în căutarea unor supravieţuitori, dar care ridicau cel mai adesea corpuri fără viaţă.

Catastrofa s-a soldat cu cel puţin 34 de morţi, porivit unui nou bilanţ al pompierilor, care au anunţat anterior un bilanţ de 11 morţi şi 296 de persoane date dispărute, iar autorităţile se temeau că puţine ar mai putea fi găsite în viaţă.

Sâmbătă dimineaţa (ora locală), când bilanţul era de 345 de dispăruţi, 46 de persoane au fost găsite în viaţă – dintre care 23 erau rănite.

Salvatorii au găsit un autocar destinat angajaţilor de la Vale complet îngropat, în care se aflau mai multe corpuri, care nu au putut să fie scoase şi care nu au fost înregistrate, încă, în mod oficial.

TEHNOLOGIE ISRAELIANĂ

Numeroase rude ale angajaţilor minei aşteptau veşti, cu anxietate, şi nu-şi ascundeau revolta faţă de puţinele informaţii obţinute de la autorităţi.

”Nu vor să spună nimic! Sunt fiii noştri, soţii noştri şi nimeni nu spune nimic. Nepotul meu de cinci ani m-a întrebat dacă tatăl său a murit. Ce am să-i spun?”, a declarat pentru AFP Olivia Rios.

În căutarea soţului său, Suely de Oliveira Costa era reţinută de către agenţi de securitate, care o împiedicau să intre în incintă şi-i cereau ”să se calmeze”. ”Cum vreţi să fiu calmă, dacă el este deja mort?”, striga ea.

”Ieri (vineri) eram mobilizaţi în misiuni de salvare, însă astăzi începem o nouă fază, munca umanitară, pentru a veni în ajutor celor fără adăpost şi tuturor persoanelor neajutorate”, a declarat pentru AFP Walter Moraes de la Crucea Roşie.

Armata a anunţat într-un comunicat că aproximativ 1.000 de militari au fost mobilizaţi, în baza deciziei preşedintelui Jair Bolsonaro şi erau pregătiţi să fie să fie mobilizaţi în zonă.

”Vom face tot ceea ce putem pentru a ne putea ocupa de victime, a limita pagubele, ancheta şi reclama dreptate, pentru a evita noi tragedii”, a declarat preşedintele.

Jair Bolsonaro a declarat, de asemenea, că premierul isralian Benjamin Netanyahu, care a venit la învestirea sa, la Brasilia, la 1 ianuarie, l-a sunat sâmbătă pentru a-i propune un ajutor în căutarea persoanelor date dispărute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *