Skip to content
Politică

Cele 4 ministere ”nenegociabile” pe care și le revendică liberalii. Sociologul Lucian Dumitrescu: Se vor face concesii la nivelul secretarilor de stat

PS News

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Lucian Dumitrescu este de părere că lupta pentru portofoliile noului Guvern se va da în special între PNL și USRPLUS, cel mai disputat minister urmând să fie cel al Justiției.

„Lucrurile par tranșate, cu excepția Ministerului Justiției. Cei de la PNL am văzut că își doresc Ministerul de Finanțe, Ministerul Justiției, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul de Interne. În același timp, am văzut că și cei de la USRPLUS pretind Ministerul Justiției, deci mă aștept ca ăsta să fie „cartoful fierbinte” al negocierilor dintre PNL și USRPLUS.

E clar că UDMR va lua puține ministere, maxim două, și vor lua ministere relativ mai puțin importante, dar cred că cel mai dificil punct de negociere este legat de Ministerul Justiției pe care și-l doresc și cei de la PNL și cei de la USRPLUS.

Mă aștept ca Ministerul Justiției să revină PNL, dar vor apărea în negociere anumite portofolii nu neapărat la nivel ministerial, ci la nivel de secretar de stat pentru USRPLUS. Dacă Ministerul Justiției va reveni PNL-ului, portofolii din alte ministere vor reveni USRPLUS, pe care probabil că le-ar fi dorit tot cei de la PNL, deci la nivelul secretarilor de stat se vor a face concesii”, spune Dumitrescu.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății este „vânat” de cele trei partide ale coaliției pentru Guvernare, unde fruntași de listă ar fi Nelu Tătaru(PNL), Vlad Voiculescu(USRPLUS) sau Cseke Attila(UDMR).

„Probabil că într-un fel cam asta va fi concesia făcută de PNL: Ministerul Justiției să ajungă la PNL și Ministerul Sănătății să ajungă la USRPLUS. Știm că sunt oameni în alianță care fie au fost miniștrii Sănătății, fie își doresc foarte mult să controleze foarte mult această zonă a Sănătății Publice.

Din ce am urmărit, senzația mea este că, pentru PNL, ministerele ce țin de Justiție, Interne, Finanțe și Fonduri Europene sunt nenegociabile, deci aici lucrurile par clare. 

Am înțeles că cei de la USRPLUS își mai doresc și Ministerul Transporturilor printre altele și probabil că vor primi ce doresc în condițiile în care Ministerul Justiției va ajunge la PNL care își dorește o reformă importantă în justiție ca și cei de la USRPLUS de altfel”, a conchis sociologul.

Negocieri intense între PNL, USRPLUS și UDMR în aceste zile pentru formarea noului Guvern. Cele trei partide vor semna un acord de coaliție, iar negocierile oficiale vor începe de sâmbătă. Însă, potrivit surselor, PNL a schițat deja un plan pentru noul Guvern. Astfel, funcțiile de vicepremieri ar putea fi ocupate de Raluca Turcan, Dan Barna și Kelemen Hunor, iar o parte din ministere ar urma să fie ocupate tot de foști miniștri liberali.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *