Skip to content
Politică

Cele două variante pentru USRPLUS, după scandalul din Guvern: ”Ori pleacă de la guvernare, ori rămân o anexă a PNL-ului”

Inquam Photos/Raul Stef

”USRPLUS ori pleacă azi de la guvernare, ori ajung la un compromis, ori se supun – acestea sunt cele trei posibilități pe care le au”, susține politologul Cristian Pîrvulescu, într-o declarație pentru PS News. Reacția analistului vine după scandalul de miercuri din Guvern, când USRPLUS a amenințat cu ieșirea de la guvernare și cu depunerea unei moțiuni de cenzură în cazul în care PNL va insista să adopte programul de investiții ”Anghel Saligny”.

”Nu prea mai au alternative cei din USRPLUS și trebuie să iasă de la guvernare, ceea ce pentru Florin Cîțu înseamnă, în raport cu Ludovic Orban, un succes, pentru că va avea posturi de împărțit pentru miniștrii PNL. Nu mă aștept ca USRPLUS să voteze o moțiune de cenzură, dar nimic nu e imposibil, depinde cât de mare va fi nervozitatea în partid, dar nu mai pot rămâne la guvernare până nu se confruntă definitiv.

Este ceea ce a încercat Cîțu prin această decizie, pentru că plănuia de foarte multă vreme proiectul ”Anghel Saligny”, el era adresat primarilor și trebuia să facă diferența între el și Orban. Primarii, dacă au acces la resurse, sunt satisfăcuți, deci asta a fost miza și nu va ceda în niciun fel Cîțu. Constituțional discutând, acesta are posibilitatea să treacă acest proiect prin Guvern și nu văd ce compromis ar putea să găsească, altul decât să se mai întârzie puțin, dar asta ar fi o dovadă de slăbiciune și asta i-ar complica situația lui Florin Cîțu în confruntarea internă.

Suntem într-o criză internă a PNL-ului care a fost externalizată, în condițiile în care relațiile din coaliție erau deja tensionate de la început”, precizează politologul.

Cristian Pîrvulescu spune că USRPLUS nu poate să depună moțiunea de cenzură din interiorul partidului, ”deci trebuie să plece oricum de la guvernare”.

”Întrebarea este dacă pleacă sau mizează Cîțu pe faptul că vor accepta această situație și vor deveni niște parteneri docili pentru că au tot interesul să rămână la guvernare. Ei nu au făcut altceva decât să negocieze până acum. Dacă USRPLUS vrea să rămână un partid și nu va fi o anexă la guvernare, nu prea are alternative în acest moment decât să iasă de la guvernare, dar pe termen scurt asta nu îl slăbește în niciun fel pe Cîțu decât dacă ar vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului”, conchide analistul.

1 comentariu la “Cele două variante pentru USRPLUS, după scandalul din Guvern: ”Ori pleacă de la guvernare, ori rămân o anexă a PNL-ului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *