Skip to content
Internațional

Cele mai faimoase bombardiere din lume – VIDEO

wikipedia.org

Este cunoscut faptul că pe parcursul istoriei contemporane, războaiele au fost câștigate datorită supremației forțelor aeriene, potrivit Cracked History. Iată principalele caracteristici ale celor mai faimoase bombardiere din lume:

10. Consolidated B-24 Liberator

Unul dintre cele mai prolifice avioane americane produse vreodată a fost Consolidated B-24 Liberator. Cu 18.400 de bucăți construite, modelul a fost operațional până în anul 1968 și era capabil să transporte mai multe bombe. Consolidated B-24 Liberator a fost operațional până în 1968!

9. Gotha G.V-G.X

Primul bombardier din timpul Primului Război Mondial a fost avionul german Gotha, care avea o autonomie de zbor de peste 800 de kilometri, fiind capabil să zboare la o altitudine de 6.400 de metri. Atinge viteze cuprinse între 87 și 180 de kilometri pe oră și era folosit în special pentru atacurile de noapte.

 

8. B-29 Superfortress

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cel mai mare și mai rapid bombardier a fost B-29, fiind și primul bombardier strategic si nuclear. De altfel, B-29 a fost modelul de bombardier care aruncat singurele 2 bombe nucleare utilizate până acum într0un război.

7. Junkers JU-87 Stuka

Primul bombardier care a dispus de sisteme de pilotaj sofisticate, ce îi permiteau să arunce bombele cu mai multă precizie decât alte avioane de acest fel a fost Stuka. Germanii au construit 6.500 de bombardiere, ele producând teroare atunci când au efectuat atacuri aeriene.

 

6. Martin B-25 Mitchel

Tot în cel de-al Doilea Război Mondial, B-25 a fost primul bombardier din clasa medie, el rămânând în serviciu până în anul 1979. Acesta dispunea de mitraliere de mare calibru, el fiind faimos în atacul denumit „Doolittle” contra Japoniei.

5. Lockheed F-117 Nighthawk

F-117 a fost primul avion invizibil pe radarele inamice și care avea un singur pilot. Acesta este bombardierul american care a condus cu succes atacurile din cele doua războaie din Golf.

4. Tupolev TU-59 Bear

Cel mai mare și cel mai rapid bombardier turbo-propulsor construit vreodată a fost avionul sovietic TU-5, echivalentul avionului american B-52, dar puțin mai mic și cu o capacitate mai mică. Utilizat încă astăzi cu armata rusă, TU-95 a fost construit în mai multe variante, iar dacă SUA ar fi fost vreodată bombardate cu aeronave bombardiere, acestea ar fi fost Tu-95.

 

3. Avro Lancaster

Fără a avea viteza unor avioane precum B-17 sau B-24, Avro Lancaster avea capacitatea de a transporta cele mai mari bombe din timpul războiului. Lancaster a lansat bombe uriașe, care au cântărit între 4.195 și 10.000 de kilograme. Un bombardier cu adevărat mare, Lancaster a fost văzut ultima dată în 1963, în forțele aeriene canadiene.

 

2. Boeing B-17

La momentul lansării, în 1938, Boeing B-17 era cel mai mare și cel mai rapid bombardier și se spune despre el că era ceea ce oamenii imaginează atunci când li se spune să se gândească la un bombardier din cel de-al doilea război mondial. Era dotat cu o duzină de mitraliere de mare calibru și a insemnat unul dintre punctele forte în campania de bombardare a Germaniei, din timpul războiului. B-17 a fost primul din linia legendarelor bombardiere construite de Boeing, urmat de B-29, B-47 și B-52.

 

1. Boeing B-52

În 1952, cand a efectuat primul zbor, bombardierul B-52 era dotat cu 8 motoare și a constituit principala armă de descurajare nucleară a Americii, din timpul Războiului Rece. El a lansat mii de tone de bombe în Vietnam, Golful Persic și Afganistan și va rămâne în serviciu până cel puțin în anul 2040.

Primele bombardiere B-52 au fost livrate Forţelor Aeriene americane între mai 1961 și octombrie 1962. Concepute inițial ca un bombardier nuclear, misiunea bombardierelor B-52H a fost extinsă de-a lungul deceniilor, fiind utilizate şi pentru misiuni de sprijin aerian şi operațiuni aeriene ofensive.

Mai vechi decât piloții care le zboară, B-52 rămâne una dintre cele mai intimidante arme de orice tip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *